Για την πασαρέλα των επερχόμενων ευρωεκλογών

119

Σε λίγες, μόνον, ημέρες ο ελληνικός λαός καλείται να συμμετάσχει, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, στις σημαντικές ευρωεκλογές. Όμως, η σχετική ενημέρωση των πολιτών, έως τώρα τουλάχιστον, μάλλον δεν κρίνεται ικανοποιητική. Πόσο γνωρίζουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας τι διακυβεύεται σε αυτή  τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση;

Ο κάθε πολιτικός σχηματισμός στην πατρίδα μας επιδόθηκε, τουλάχιστον έως τώρα,  σε ατέρμονη προσπάθεια να τον εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κάποια στελέχη του τα οποία πιστεύει ότι εκφράζουν τις ιδέες του και ότι θα συνεχίζουν βεβαίως  να στηρίζουν ή να βοηθούν το έργο τους, στα εδώ, τα ενδότερα της χώρας.

Είναι όμως έτσι, ή πιο σωστά, έτσι θα έπρεπε να είναι; Αν  υποθέσουμε ότι αυτό είναι το σωστό, ο απώτερος στόχος τους είναι να μεταφέρουν τις όποιες εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις και στο χώρο της Ευρώπης; Δεν φτάνουν οι εδώ αντεγκλήσεις τους και επιθυμούν να τις συνεχίσουν και αλλού, έξω από τα σύνορα της πατρίδας; Κι’ όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία απαιτείται ύψιστη προσπάθεια για την πολυπόθητη ανάκαμψη;

Αν είναι έτσι, τότε η όποια σοβαρή προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση δεν θα προέλθει απ’ αυτούς, αλλά από όλους εκείνους που πίστεψαν σε κάτι άλλο, τελείως διαφορετικό και έφυγαν από τη χώρα. Και σε προηγούμενους αιώνες και άλλες εποχές, για να είμαστε ειλικρινείς, η ανάκαμψη της χώρας από εκείνους προήλθε. Από εκείνους που βρίσκονταν για πολλά χρόνια  σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου όπου εργάζονταν, δίδασκαν και δημιουργούσαν.

Κάποτε, πρέπει να θυμηθούμε,  υπήρξαν ένθερμοι πατριώτες που αψήφησαν τις περιρρέουσες μικροκομματικές σκοπιμότητες και  δρομολόγησαν άλλη πορεία για το έθνος, την ώρα που εδώ δολοφονούνταν αληθινοί πατριώτες και πολιτικοί με ξεχωριστό όραμα! Υπήρξαν άνθρωποι με ειδικές γνώσεις και αψεγάδιαστη συμπεριφορά, που δρομολόγησαν την ανάσταση του Έθνους.

Υπήρχαν Έλληνες που δώρισαν ολόκληρη την περιουσία τους με την οποία κατασκευάστηκαν αληθινά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, ειδικά στην πρωτεύουσα, για τα οποία σήμερα είμαστε υπερήφανοι, πολλοί μάλιστα από τους οποίους ουδέποτε ήρθαν εδώ, για άγνωστους βεβαίως λόγους! Η ιστορία, την οποία προκλητικά αγνοούμε,  είναι γεμάτη από τέτοιες εξαίρετες και μεγάλης εθνικής σημασίας  πράξεις!

Έτσι λοιπόν και σήμερα!  Ο ελληνικός λαός αναμένει από τους  ευρωβουλευτές του να βρεθούν δίπλα στη χώρα και όχι ο ένας απέναντι από τον άλλο εξυπηρετώντας προσωρινές μόνον και ανούσιες μικροκομματικές σκοπιμότητες!

Το απαιτούν οι καιροί και ειδικότερα η χρονική συγκυρία που βιώνουμε! Τόσο τα εσωτερικά όσο και εξωτερικά, κυρίως,  προβλήματα της χώρας βρίσκονται κυριολεκτικά στο απόγειο, και απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και όχι αποσπαστικές κινήσεις και διαχωριστικές γραμμές.

Αν κρίνουμε από τον πρότερο βίο και τα βιογραφικά σημειώματα όμως των υποψηφίων ευρωβουλευτών πόρρω απέχουν από το επιθυμητό, αφού σε μεγάλο ποσοστό κρίθηκαν υποψήφιοι με βάση άλλες “περγαμηνές” τους!  Πώς θα αντιμετωπίσουν όλοι αυτοί καίρια προβλήματα της χώρας, πώς θα αποκαταστήσουν την λαβωμένη εικόνα της στο εξωτερικό και πώς θα προωθήσουν   τα συμφέροντά της;

Η επιλογή μερικών υποψηφίων από τους υπεύθυνους των κομμάτων αποτελεί ενέργεια  κατάφωρα προσβλητική για στοιχειωδώς σκεπτόμενους πολίτες και κυρίως για τους ξενιτεμένους μας ταλαντούχους και φτασμένους νέους μας και είναι καθήκον των ψηφοφόρων να  διορθώσουν με την ψήφο τους την αστοχία και μικροπολιτική σκοπιμότητα κάποιων άλλων!

* Ο Γεώργιος  Νικ. Σχορετσανίτης είναι δ/ντής Χειρουργικής στο Παν/κό Νοσ. Ηρακλείου

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει