Καλό βαθμό στο φαράγγι της Σαμαριάς

...ΕΒΑΛΕ Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

344

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγε από τη Σαμαριά ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης που ανέλαβε την αξιολόγηση του Εθνικού Δρυμού.
Η αξιολόγηση για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού διπλώματος Α’ κατηγορίας για τις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης έγινε την περασμένη βδομάδα στα Χανιά.

Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου, ειδικός επιστήμονας Dr Olivier Biber, πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με αρμόδιους φορείς και τοπικές κοινότητες στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, ενώ επίσης “πέρασε το φαράγγι” και διανυκτέρευσε εντός, στον οικισμό της Σαμαριάς, συνοδευόμενος από ομάδα ατόμων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η τριήμερη επίσκεψη αξιολόγησης οργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Η τελευταία αξιολόγηση είχε πραγματοποιηθεί το 2009 και το Ευρωπαϊκό δίπλωμα του Δρυμού είχε τότε ανανεωθεί για δέκα χρόνια, με υποδείξεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για την καλύτερη προστασία, διατήρηση και παρακολούθηση της προστατευόμενης περιοχής.

Απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέλαβε την αξιολόγηση του Εθνικού Δρυμού το φαράγγι της Σαμαριάς

Εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρευρέθηκε η γενική γραμματέας του Υ.Π.ΕΝ. κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, με ενεργή συμμετοχή στις πραγματοποιηθείσες συσκέψεις στα Χανιά. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα Χανιά, στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο Ασκύφου Σφακίων και στις Βρύσες Αποκορώνου με τους διαχειριστές του Εθνικού Δρυμού (Δασική Υπηρεσία – φορέας Διαχείρισης), κρατικούς Φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Εφορεία Αρχαιοτήτων), τις Τοπικές Αρχές (περιφερειακή ενότητα Χανίων, Δήμοι Σφακίων, Πλατανιά, Χανίων, Καντάνου-Σελίνου και Αποκορώνου, τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης), Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα (Πολυτεχνείο Κρήτης, Μ.Α.Ι.Χ και Μ.Φ.Ι.Κ.), παραγωγικούς φορείς (Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, εκπροσώπους μελισσοκόμων) και, με επαγγελματίες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Δρυμού (Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, Κυνηγετική Ομοσπονδία, Σωματείο Ξεναγών Κρήτης, πιστοποιημένες επιχειρήσεις αγροτουρισμού).

Όλοι οι εκπρόσωποι συνομίλησαν με τον κ. Biber στις θεματικές συναντήσεις και, εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους από την πολυετή εμπειρία τους στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης άκουσε με προσοχή και κατέγραψε κάθε άποψη που κατατέθηκε, ενώ μετέφερε με τη σειρά του την εμπειρία του από την αξιολόγηση άλλων προστατευόμενων φυσικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε τη θετική ανταπόκριση του για την ανανέωση του διπλώματος Α κατηγορίας της Σαμαριάς, η οποία θα διατυπωθεί με δική του έκθεση – αναφορά προς το Συμβούλιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει