«Είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι» είπαν ξανά οι μαθητές που έλαβαν μέρος στην τρίτη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος BE ALLIES NOT BULLIES που έγινε στην Ελλάδα και στο 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, από τις 6 έως 10 Μαΐου.
Συνολικά, 25 μαθητές και έντεκα καθηγητές από Πορτογαλία, Τουρκία, Δανία, Ιταλία και Σλοβακία είχαν την ευκαιρία για πέντε ημέρες να αλληλεπιδράσουν με Έλληνες μαθητές- καθηγητές και να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό χώρο. Ήταν μια παραγωγική εβδομάδα κατά την οποία η βιωματική μάθηση μέσω των εργαστήριων που πραγματοποιήθηκαν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κύριος στόχος όλων των δράσεων ήταν να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα εναντία στον σχολικό εκφοβισμό και να επισημανθεί ότι κάθε παιδί δικαιούται να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.
Το καλωσόρισμα στο σχολείο έγινε τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Μαθητές της χορωδίας τραγούδησαν αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2019 ως «έτος Ερωτόκριτου» γεγονός που καταδεικνύει τον πλούτο του κρητικού πολιτισμού. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και χαιρετισμός από την υποδιευθύντρια και συντονίστρια του προγράμματος του σχολείου κ. Καμπιτάκη Αργυρώ.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν βιωματικά εργαστήρια, που ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση των μαθητών, από το ΚΕΣΥ Ηρακλείου, καθώς και τον Σύλλογο Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης». Επίσης, φιλοξενούμενοι μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ελληνικών παραδοσιακών χορών μέσα από workshops που πραγματοποιήθηκαν.
Την επομένη μέρα, Τρίτη 7 Μαΐου, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Ηράκλειο και να συμμετάσχουν σε ένα άρτια οργανωμένο, από τη φιλόλογο του σχολείου κ. Χαραλαμπίδου Δέσποινα, εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου. Την Τετάρτη 10 Μαΐου παρακολούθησαν εισήγηση με θέμα «Η επιθετικότητα και η βία στην Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης –Τμήμα Κοινωνιολογίας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τη φυσική ομορφιά του νησιού μας με επισκέψεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.
Η Πέμπτη 9 Μαΐου, ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στην πρακτική της Σχολικής Διαμεσολάβησης, αντικείμενο που πραγματεύεται το σχολείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος. Το ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου υλοποίησε ένα βιωματικό εργαστήρι για τη διαχείριση – επίλυση των συγκρούσεων στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε φιλικός αγώνας βόλεϊ μεταξύ των μαθητών στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τους Κρητικούς καλλιτέχνες «Αφοί Στρατάκια» και τον Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροδρώμενα».
Την τελευταία ημέρα, Παρασκευή 10 Μαΐου, οι φιλοξενούμενου επισκέφθηκαν τα ανάκτορα της Κνωσού, ενώ το μεσημέρι την περιοχή της Πλάκας, απέναντι από το νησάκι Σπιναλόγκα.
Οι ευρωπαϊκές αποστολές αναχώρησαν το Σάββατο 11 Μαΐου για τις χώρες τους.