Ο νέος ποδοσφαιρικός χάρτης μετά την αναδιάρθρωση

Η επόμενη μέρα της αναδιάρθρωσης<βρ /> ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ - Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

216

Η αναδιάρθρωση αποτελεί πλέον νόμο του κράτους από την περασμένη Δευτέρα και το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα. Εξέλιξη που ανέμεναν αγωνιωδώς οι περισσότερες ομάδες της τωρινής  FootballLeague, διότι “μεταφράζεται” σε βιωσιμότητα. Το ζητούμενο πλέον βρίσκεται σε ορισμένες παραμέτρους μετά την ψήφιση της αναδιάρθρωσης.

Ένα θέμα αποτελεί η τελική απόφαση της ΕΠΟ για τον αριθμό των ομάδων που θα συγκροτούν την νέα SuperLeague2, δηλαδή εάν θα την αποτελούν 12 ή 14 ομάδες. Η SuperLeague1 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες, όπως και η FootballLeague. Απομένει, επίσης, να καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής των πρωταθλημάτων και κατά πόσο θα οριστούν playoff ή playout.

Ο αριθμός των ομάδων της Super League 2 σχετίζεται άμεσα και με τα χρήματα που θα παίρνει η κάθε μία από τα τηλεοπτικά έσοδα, αφού το κονδύλι με το συνολικό ποσό έχει ήδη αποφασιστεί και θα το μοιράζονται ισομερώς οι ομάδες της Κατηγορίας (περίπου 800.000 ευρώ η κάθε μια).

Στον οικονομικό τομέα είναι σημαντική και μία ακόμη παράμετρος, εκείνη που αφορά τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα καταβάλλονται αυτά τα χρήματα. Μια πρώτη σκέψη είναι να δοθεί η πρώτη δόση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της Super League 2, διότι οι μεταγραφές γίνονται καλοκαίρι και χωρίς την οικονομική ενίσχυση δεν θα μπορέσουν οι ομάδες να αποκτήσουν ικανούς ποδοσφαιριστές κι ούτε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες (π.χ. γηπεδικές) για την διεξαγωγή ενός πιο αξιόλογου πρωταθλήματος.

Στη φάση που βρίσκονται οι εξελίξεις δεν έχει καθοριστεί επακριβώς τίποτα από τα παραπάνω και η “επόμενη μέρα” παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις ομάδες της νεοσύστατης SuperLeague2.

Οι σύλλογοι της τωρινής  FootballLeagueαναμένεται να λάβουν περισσότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της διοργανώτριας  που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, εκεί που θα επικυρωθεί μερικώς η βαθμολογία του πρωταθλήματος. Έτσι, η Λίγκα θα είναι έτοιμη για τον ορισμό των μπαράζ ανόδου (με τη συμμετοχή του Πλατανιά), αφού ξεκαθαρίσει πρώτα και η προσφυγή που έχει κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα (η εκδίκαση έχει οριστεί για την Πέμπτη), κατά της επικύρωσης της βαθμολογίας της SuperLeague.

Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένουν την επόμενη μέρα και οι ομάδες που θα απαρτίζουν τη νέα FootballLeague. Πρόκειται για την τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία η οποία θα επιχορηγηθεί με ένα ποσό της τάξης του 1.850.000 ευρώ (το ποσό που αναλογεί σε κάθε ομάδα είναι γύρω στις 130.000 ευρώ)

Η…γεωγραφία

Σε ό,τι αφορά την γεωγραφία των τριών επαγγελματικών πρωταθλημάτων η πιο αντιπροσωπευτική είναι η Σούπερ Λιγκ 2.

Ξεκινώντας από την Σουπερ Λιγκ 1 υπάρχουν πέντε ομάδες του κέντρου (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Πανιώνιος, Παναθηναικός), δυο της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης) και επτά της Περιφέρειας (Λαμία, Παναιτωλικός, Λάρισα, Αστέρας Τρ., Ξάνθη, ΟΦΗ ή Πλατανιάς, Βόλος).

Η Σούπερ Λιγκ 2 έχει μόλις μια ομάδα του κέντρου (Απόλλων Σμ) εννιά της Περιφέρειας (Απόλλων Λ., Εργοτέλης, Παναχαική, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, Κέρκυρα, ΑΕ Καραισκάκης, ΟΦΗ ή Πλατανιάς, ΑΟΧ/Κισσαμικός) και μια της Θεσσαλονίκης (Απόλλων Π).

Η νέα FootballLeagueαποτελείται από εννιά ομάδες της Περιφέρειας (Τρίκαλα, Ολυμπιακός Βόλου, ΟΦΙ, Βέροια, Κρόνος Αργυράδων, Καβάλα, Ιάλυσος, Θεσπρωτός, Καλαμάτα ή Διαγόρας) τέσσερις του κέντρου (Αιγάλεω, Ασπρόπυργος, Ιωνικός, Τριγλία). Μένει να δούμε αν στην νέα κατηγορία θα υπάρχει ομάδα από την Θεσσαλονίκη (Ηρακλής) ή μια ακόμα ομάδα της Περιφέριας (Ηρόδοτος).

 

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Super League (14 ομάδες)

ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός

ΑΕΚ

Ατρόμητος

Άρης

Πανιώνιος

Λαμία

Παναθηναικός

Παναιτωλικός

Λάρισα

Αστέρας Τρ.

Ξάνθη

ΟΦΗ ή Πλατανιάς*

Βόλος

Super League 2 (12 ομάδες)

ΟΦΗ ή Πλατανιάς*

ΠΑΣ Γιάννινα

Λεβαδειακός

Απόλλων Σμ.

Απόλλων Λ.

Εργοτέλης

Παναχαική

ΑΟΧ/Κισσαμικός

Απόλλων Π.

Δόξα Δρ.

Κέρκυρα

ΑΕ Καραισκάκης

Football League (14 ομάδες)

Ηρακλής ή Ηρόδοτος*

Τρίκαλα

Αιγάλεω

Ασπρόπυργος

Βέροια

Ιάλυσος

Καβάλα

Κρόνος Αργυράδων

Ολυμπιακός Βόλου

ΟΦΙ

Ιωνικός

Τριγλία

Θεσπρωτός

Καλαμάτα ή Διαγόρας (15/05)*

*Εκκρεμούν τα μπαράζ ΟΦΗ-Πλατανιά, η υπόθεση του Ηρακλή που κινδυνεύει με τιμωρία και αν υποβιβαστεί θα πάρει την θέση του ο Ηρόδοτος και ο επαναληπτικός αγώνας μπαράζ Καλαμάτα-Διαγόρας (0-1 το πρώτο ματς) για μια θέση στην νέα Football League.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει