Με νέα συστήματα η μετάδοση των αποτελεσμάτων

322

Σε τέσσερις διαφορετικές κάλπες, σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα καλούνται να ψηφίσουν οι πολίτες στις εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου. Οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη SingularLogic στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης, και ο γενικός διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου, Θεόδωρος Οικονόμου, ενώ από τη SingularLogic ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο γενικός διευθυντής, Integrated Services, Γιώργος Αποστολάκης και ο διευθυντής Έργου Εκλογών, Ηλίας Γιαννίτσιος.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς όπως επισήμανε, για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας θα διεξαχθούν τέσσερις εκλογές ταυτόχρονα – ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Ψηφίζουμε σε δύο διαφορετικά  εκλογικά κέντρα

Καθώς οι κάλπες την 26η Μαΐου θα είναι τέσσερις, οι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε δύο διαφορετικά και γειτονικά, όπως διευκρινίστηκε, εκλογικά κέντρα. Στο πρώτο, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τον συνδυασμό και τους υποψηφίους της επιλογής του για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, ενώ στο δεύτερο θα επιλέξει τον υποψήφιο για τον Δήμο της περιοχής του αλλά και το Τοπικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα των τετραπλών εκλογών θα κερδηθεί χάρη στη σκληρή δουλειά και τη μεγάλη εμπειρία των ανθρώπων του Υπουργείου.

Κάλεσε όλους τους πολίτες να ψηφίσουν: «Ειδικά σε αυτές τις εκλογές και στις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές, τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Γι’ αυτό καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και με την ψήφο τους να διαμορφώσουν οι ίδιοι το δικό τους μέλλον». Θυμίζουμε πως κάθε πολίτης μπορεί να βρει τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζει με ένα “κλικ”.

Το σύστημα μετάδοσης

Με ένα νέο σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων στοχεύει το Υπουργείο Εσωτερικών να μειώσει το χρόνο στον οποίο θα μπορεί να δώσει μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση το βράδυ των εκλογών. Για το λόγο αυτό διατίθενται 12.000 τάμπλετ με ειδική εφαρμογή σε όλους τους δικαστικούς αντιπροσώπους της Αττικής, αλλά και σε ένα σημαντικό τμήμα Δικαστικών Αντιπροσώπων στην περιφέρεια.

Η νέα διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων μέσω tablet έχει τη δυνατότητα κάλυψης πολλαπλών εκλογών (Ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές) όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων. Επιπρόσθετα, από το σύστημα μετάδοσης θα αξιοποιηθούν και 4.700 κινητά, τα οποία θα αποσταλούν σε επιλεγμένα τμήματα όλης της επικράτειας εκτός της περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα έχει σχεδιαστεί ένα νέο σύστημα online καταχώρισης σταυρών για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που στο Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζονται πως θα επιτρέψει την έγκαιρη καταχώριση των σταυρών, ώστε να υπάρχει σύντομα κατά την εκλογική βραδιά μια εκτίμηση για τους υποψήφιους από κάθε κόμμα που προπορεύονται σε σταυρούς για την Ευρωβουλή.

Νέες τεχνολογίες και για την επομένη των εκλογών

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και ο νέος τρόπος υποστήριξης των Πρωτοδικείων με διαδικτυακή καταχώριση. Ολες οι εργασίες μετά τις εκλογές, θα γίνονται ηλεκτρονικά έτσι ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να βγουν πολύ πιο γρήγορα.

Παράλληλα η SingularLogic δίνει τη δυνατότητα στους δικαστικούς αντιπροσώπους να μπορούν διαδικτυακά να κατεβάσουν και να εκτυπώσουν τα πρακτικά Νο2 (συμπληρώνονται από τους ΔΑ χειρόγραφα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαλογής των ψηφοδελτίων), προσυμπληρωμένα με τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους για κάθε εκλογική διαδικασία προσφέροντάς τους πολύτιμη βοήθεια.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τις απαιτητικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ανακοίνωσε αύξηση αμοιβών κατά 30% και μέτρα διευκόλυνσης μετακίνησής τους.

Συγκεκριμένα θα μπορούν να μεταβούν δωρεάν στα εκλογικά κέντρα ευθύνης με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και με μειωμένο εισιτήριο αν επιλέξουν αεροπορικά εισιτήρια.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει