Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ανοδική συνέχεια, με οδηγό τις τράπεζες…

117

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει σημαντικά κέρδη, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στις 732,06 μονάδες. Τα 85,58 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος των συναλλαγών.

Η επιστροφή της οικονομίας σε έναν υψηλό και διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης προϋποθέτει, εκτός των άλλων και την ενίσχυση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, ώστε να επανέλθουν οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ στο προ κρίσης επίπεδό τους, τονίζει η AlphaBank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Η μείωση των συντελεστών του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση και την ενέργεια που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταξύ των μέτρων άμεσης εφαρμογής, συνιστά ένα πρώτο βήμα τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η ελάττωση της έμμεσης φορολογίας στα προϊόντα των συγκεκριμένων κλάδων, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά τα νοικοκυριά και να ενδυναμώσει τη ζήτηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το τριετές πρόγραμμά της τον περασμένο Αύγουστο -και με αυτό συνολικά 8 χρόνια προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας. Η θέση της είναι τώρα σταθερά εξασφαλισμένη στην καρδιά της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν μέρος του προγράμματος έχουν θέσει στέρεα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται πλήρως», σχολίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker.

Σε θετικό έδαφος συνέχισαν τόσο οι ευρωαγορές, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες, με το Πεκίνο να ανακοινώνει ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ., απαντώντας, ουσιαστικά, στις κινήσεις του Τραμπ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει