Απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό αντιτάσσουμε «περισσότερη Ευρώπη»

Η ΕΥΡΩΠΗ... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

321

Κάθε πολίτης ή επιχείρηση, έχει συμπαραστάτη την Περιφέρεια Κρήτης, που μέσω της συμμετοχής της στα ευρωπαϊκά όργανα, διδάσκεται τις διαδικασίες και αποκτά καθοριστικές εμπειρίες.

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες περνάει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Ευρωσκεπτικισμό να φαίνεται πως λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, διαταράσσοντας και υποβιβάζοντας το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Σε πόσες συζητήσεις δεν έχουμε ακούσει πως η Ελλάδα είναι «ο φτωχός συγγενής» στην Ε.Ε. ή πως «ο Έλληνας δε θα γίνει ποτέ Ευρωπαίος»; Αυτή η τάση της αμφισβήτησης, αναμφίβολα αποτελεί μια σοβαρή εξωτερική απειλή. Τα τελευταία τρία χρόνια, μάλιστα, στη ζωή μας μπήκε ο όρος «Brexit» και η ευρωπαϊκή οικογένεια παρακολουθεί ένα «κομμάτι» της να υλοποιεί (;) την ψήφιση της αποχώρησής του.

Κόντρα στον Ευρωσκεπτικισμό – που παρακολουθούμε λοιπόν πώς παίρνει σάρκα και οστά στην περίπτωση της Μ.Βρετανίας – εμείς αντιτάσσουμε «περισσότερη Ευρώπη».

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει επιλέξει … τον ευρωπαϊκό δρόμο, όντας μάλιστα η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που ίδρυσε γραφείο στις Βρυξέλες, αποκτώντας μια βάση στην «καρδιά» της Ευρώπης.

Η βάση αυτή έχει ήδη αποδειχθεί ένα πολύ καλό εφαλτήριο για τα ακαδημαϊκά κι ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, για τους δήμους, τους φορείς αλλά και τις επιχειρήσεις, που επιχειρούν να κάνουν βήματα εξωστρέφειας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα απολαμβάνει πολλαπλά οφέλη από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχει πρόσβαση. Η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί σήμερα περισσότερα από  30 Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα, των κυριότερων Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Πλαισίων (Horizon 2020, Interreg MED, Interreg EU, Interreg Ελλάδα-Κύπρος,  ADRION, Erasmus+, LIFE, κα) με τους επιπλέον πόρους που «μπαίνουν» στην Κρήτη να υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας δεκάδες θέσεις εργασίας για καταρτισμένους νέους επιστήμονες.

Πρόκειται για προγράμματα που στηρίζουν τη νέα agenda για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρνοντας στο προσκήνιο σύγχρονα ζητήματα, που ήδη αποτελούν προτεραιότητα για άλλες χώρες στο εξωτερικό:

Κλιματική Αλλαγή, Γαλάζια Ανάπτυξη, Κυκλική Οικονομία, Ενέργεια, Τουρισμός, Πρωτογενής Τομέας, Κοινωνικά Θέματα είναι μόνο μερικά από αυτά.

Άλλωστε οι εταίροι μας στην Ε.Ε. έχουν ήδη λύσει θέματα που για εμάς αποτελούν ακόμη στοίχημα, όπως είναι οι υποδομές, κι έτσι προχωρούν, «αναγκάζοντας» την Ελλάδα αλλά και κάθε Περιφέρεια μεμονωμένα να επιταχύνει προκειμένου να συμβαδίσει.

Στον ευρωπαϊκό αυτό δρόμο, κάθε πολίτης ή επιχείρηση, έχει συμπαραστάτη την Περιφέρεια Κρήτης, που μέσω της συμμετοχής της στα ευρωπαϊκά όργανα, διδάσκεται τις διαδικασίες και αποκτά καθοριστικές εμπειρίες.

Περισσότερα:

https://www.crete.gov.gr/category/programmata-erga/diaperifereiaka-programmata

 

* Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Αλεξάκης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου με τον Στ. Αρναουτάκη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει