«Αιτήσεις θεραπείας» εξετάζει το Πρωτοδικείο …και παραιτήσεις υποψήφιων συμβουλών στα σκαριά

467

«Πυρετός» στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου λίγες ημέρες μετά την επίσημη ανακήρυξη συνδυασμών και υποψηφίων. Ήδη χθες ουκ ολίγοι ήταν εκείνοι είτε σε επίπεδο συνδυασμού είτε σε επίπεδο μεμονωμένων υποψηφίων που έσπευσαν να κάνουν ένσταση («αίτηση θεραπείας» είναι ο νομικός όρος) για τη μη ανακήρυξή τους ή για κάποιες διορθωτικές ενέργειες σε ό,τι αφορά το επώνυμο, πατρώνυμο ή στη σειρά που κατέχουν στο ψηφοδέλτιο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται αναπόφευκτα σε εκείνους που επανέρχονται με νομικά επιχειρήματα για τη μη ανακήρυξή τους και ευελπιστούν  ότι αυτό θα αλλάξει υπέρ τους. Αιτήσεις θεραπείας έχουν κατατεθεί για παράδειγμα  από τον συνδυασμό του Γιάννη Κουράκη για το Ηράκλειο, του Γρηγόρη Νικολιδάκη για τον Δήμο Φαιστού αλλά και άλλους υποψήφιους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο υποψήφιων που δεν ανακηρύχθηκαν καθώς θεωρούνται αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι είναι υπαξιωματικοί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει εκλογικό κώλυμα.

Όλες οι κατατεθείσες αιτήσεις θεραπείας θα συζητηθούν άμεσα, σε συνεδρίαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Παραιτήσεις στη σκιά απειλών;

Υποβάλλονται όμως και αρκετές παραιτήσεις υποψηφίων συμβούλων ως έχουν δικαίωμα από τον νόμο. Η σχετική προθεσμία για όσους επιθυμούν να μην κατέλθουν και να παραιτηθούν εκπνέει το Σάββατο.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι από συγκεκριμένο Δήμο της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου ήδη υπάρχουν αρκετές οχλήσεις από υποψήφιους που ζητούν να μάθουν τα διαδικαστικά ώστε να παραιτηθούν.

Κάποιοι μάλιστα φέρονται να υποστηρίζουν ότι εξαναγκάζονται σε αυτήν την κίνηση καθώς δέχονται απειλές για τις οικογένειές τους.

Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο αριθμός των παραιτηθέντων υποψηφίων συμβούλων, όσοι και αν είναι αυτοί, από έναν συνδυασμό, δεν δημιουργεί κανένα εκλογικό κώλυμα στην κάθοδο του συνδυασμού.

Την ίδια ώρα αρκετές είναι και οι αιτήσεις εξαίρεσης από διορισμένους δικαστικούς αντιπροσώπους. Έως χθες τουλάχιστον 20 ζήτησαν να εξαιρεθούν επικαλούμενοι λόγους υγείας, 8 ζήτησαν να εξαιρεθούν καθώς διαμένουν στο εξωτερικό ενώ ακόμα τέσσερις ζήτησαν εξαίρεση αφού είναι υποψήφιοι.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από τις Αστυνομικές Αρχές οι επιδόσεις για τον διορισμό των μελών των εφορευτικών επιτροπών. Πρόκειται για μία τιτάνια διαδικασία δεδομένου ότι σε επίπεδο νομού Ηρακλείου τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών ανέρχονται σε σχεδόν 9.000.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει