Επίσκεψη στην Πόλη

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

146

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Χερσονήσου στην  πραγματοποιηθηκε στην Κωνσταντινούπολη  λίγο  πριν το Πάσχα, και κατόπιν σχετικής προσκλήσεως από το ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης.

Την ομάδα των μαθητών από το Λύκειο Λιμένος Χερσονήσου, μαθητές κυρίως της Β΄ Λυκείου οι οποίοι συμμετείχαν κατά το σχολικό έτος 2018-2019 και σε πολιτιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο « Οθωμανική Κρήτη», συνόδευσαν ο φιλόλογος κ. Γιάννης Γιγουρτσής, καθηγητής και ο ίδιος για περισσότερο από μια δεκαετία στα ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, ως επικεφαλής, και η κ. Ευτυχία Κοπίδη, επίσης φιλόλογος του Λυκείου Χερσονήσου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία των μαθητών με την ιστορία  και το παρόν της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης καθώς και η επίσκεψη των σημαντικότερων μνημείων της ιστορικής μητρόπολης, η οποία υπήρξε πρωτεύουσα τριών αυτοκρατοριών.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την περιήγηση στην ιστορική χερσόνησο, το Πέρα, τον Βόσπορο, τα ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία της Πόλης, οι μαθητές είχαν την εξαιρετική εμπειρία της επίσκεψης και στα τρία ομογενειακά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο και το Ζωγράφειο, όπου έτυχαν θερμής  υποδοχής και φιλοξενίας. Πέραν από τα εντυπωσιακά σχολικά κτήρια, οι μαθητές πληροφορήθηκαν τον χαρακτήρα των ομογενειακών σχολείων, τα προβλήματα και τις προκλήσεις της ομογενειακής εκπαίδευσης.

Την ομάδα υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στο μεν Ζάππειο ο διευθυντής του Λυκείου κ. Αντώνης Ηλιάδης, στην δε Μεγάλη Σχολή ο σχολάρχης κ. Δημήτρης Ζώτος. Στο Ζωγράφειο Λύκειο τέλος, όπου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, οι επισκέπτες από το Λύκειο Χερσονήσου είχαν την ευκαιρία μιας μακράς και αναλυτικής συνομιλίας με τον δραστήριο και χαλκέντερο διευθυντή του σχολείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγου.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αγωνίες, οι στόχοι και οι προοπτικές της ομογενειακής εκπαίδευσης και τονίστηκε η χρησιμότητα και η ανάγκη των τακτικών εκπαιδευτικών ανταλλαγών και κοινών δραστηριοτήτων, καθώς και των επισκέψεων κατά την διάρκεια του σχολικού έτους μαθητών και εκπαιδευτικών από και προς τα σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου. Στη συνέχεια, ως φιλόξενος Ρωμιός Άρχοντας, ο κ.  Δεμιρτζόγλου παρέθεσε γεύμα στο σχολείο από την Κρήτη και  έδωσε δώρα και αναμνηστικά στους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Την ίδια ημέρα ακολούθησε επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου μαθητές και συνοδοί καθηγητές παρακολούθησαν την ακολουθία του Νυμφίου. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τους ρώτησε για το σχολείο, έδειξε ενδιαφέρον για τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα, μοίρασε ευχές και εικονίτσες ευλογίας στους μαθητές και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Η επίσκεψη στην Πόλη των πόλεων των μαθητών του Λυκείου Χερσονήσου, υπήρξε γόνιμη και καρποφόρα, όπως απέδειξε ειδικότερα η επαφή με τα σχολεία της Ομογένειας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και καταδεικνύει την ανάγκη και την αμοιβαία ωφέλεια των στενότερων επαφών και σχέσεων  των μαθητών και των εκπαιδευτικών των σχολείων μας, με τους ομογενείς μαθητές και τον ελληνισμό της διασποράς, και μάλιστα τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης και το Φανάρι, με το οποίο οι σχέσεις της Κρήτης υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα στενές.

Οι επισκέψεις, όπως ήταν αυτή του Λυκείου Χερσονήσου στην Κωνσταντινούπολη, αναδεικνύουν μια τέτοια προοπτική και δικαιώνουν τέτοιους εκπαιδευτικούς στόχους.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει