ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν φέτος στις δομές του Δήμου

322

Πυρετός αιτήσεων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου αναμένεται τις επόμενες μέρες, καθώς λήγει στο τέλος του μήνα η προθεσμία εγγραφών για τα  βρέφη και τα νήπια που πρόκειται να φιλοξενηθούν στις δημοτικές δομές. Όπως είναι γνωστό, η όλη διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, ωστόσο οι αιτήσεις που θα κατατεθούν ή κατατέθηκαν πριν την έναρξη της διαδικασίας (που ήταν την προηγούμενη Παρασκευή 10-05- 2019) δεν θα ληφθούν υπόψιν.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Νίκο Φακουρέλη, φέτος αναμένεται να απορροφηθούν 1.700 παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, από τα οποία τα 900 θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Νίκος Φακουρέλης
O Νίκος Φακουρέλης

Ο ίδιος σημειώνει ότι και στη νέα σχολική περίοδο υπάρχει ένας αριθμός οικογενειών, που υπολογίζονται γύρω στις 250, οι οποίες δεν πρόκειται να πληρώσουν τροφεία.

Το κόστος της φιλοξενίας των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς διατηρείται χαμηλό σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, που όπως τονίζει κυμαίνονται από 30-50 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, σοβαρό ζήτημα εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τις απορροφήσεις βρεφών, το οποίο η δημοτική Αρχή προσπαθεί να το διαχειριστεί μέσα από νέες δομές που δρομολογεί για τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί, η ζήτηση σε βρέφη υπολογίζεται στα 700-750 παιδιά και με την κάλυψη που υπάρχει από τις παιδικές δομές αφομοιώνονται 450 παιδιά.

Οριστική λύση στο πρόβλημα αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού που κατασκευάζεται για τον σκοπό αυτό στις Μεσαμπελιές στην οδό Ιλιού και Δρακάκη. Ο ίδιος εξηγεί ότι το πρόβλημα με τις αυξήσεις της ζήτησης των βρεφών είναι σχετικά πρόσφατο, αφού το 2014 οι αιτήσεις που υπήρχαν δεν ξεπερνούσαν τις 150, οι οποίες σταδιακά αυξήθηκαν.

Ο κ. Φακουρέλης αναφέρεται με θερμά λόγια στο σημαντικό έργο του προκατόχου του κ. Γ. Βουρεξάκη τονίζοντας ότι είχε αποφασιστική συμβολή στο νοικοκύρεμα των παιδικών σταθμών. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί είναι,  όπως τονίζει, η δημιουργία δύο παιδικών σταθμών στο Πανεπιστήμιο και στην Αγία Αικατερίνη. Επίσης έγιναν έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε οκτώ δομές, συνδυαστικά με μια σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών των παιδικών σταθμών.

Σύμφωνα με τον κ. Φακουρέλη, «οι γονείς που είχαν καταθέσει το προηγούμενο σχολικό έτος χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα, θα πρέπει να κάνουν εκ νέου τη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα (δεν ισχύουν οι κωδικοί από την προηγούμενη χρονιά). Η κατάθεση των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά από την ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της υπηρεσία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ  www.dopafmai.gr,  για την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πατώντας στον σχετικό σύνδεσμο. Τα δικαιολογητικά θα αναρτώνται ηλεκτρονικά (upload) στην ειδικά πλατφόρμα, όπως θα ορίζεται από το ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης αιτήσεων».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει