Δ. ΒΡΥΣΑΛΗΣ: “Σ’ επιχειρηματικό πλαίσιο οι αξίες και τα οράματά τους”

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

662

«Όλοι τους μιλάνε για «αξίες» και «οράματα», που χωράνε όμως αποκλειστικά μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει μετατρέψει τους Δήμους σε επιχειρήσεις που καλούν τον δημότη να πληρώσει μέχρι και για να καλυφθεί η λακκούβα».

Αυτό τονίζει με συνέντευξή του στην «Π» ο υποψήφιος δήμαρχος  και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος καταθέτει μια διαφορετική πρόταση στον Ηρακλειώτη τονίζοντας: «Αρκετά περπάτησες έναν δρόμο γεμάτο αγκάθια και αδιέξοδα. Επίλεξε τον άλλο δρόμο, του αγώνα, της διεκδίκησης. Εκεί θα συναντηθούμε. Δεν θα είσαι μόνος σου. Είναι η μόνη πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδος».

Με ποιες σκέψεις κατεβαίνετε στις δημοτικές εκλογές ανάμεσα σε άλλους οκτώ ανθυποψηφίους σας που έχουν τον ίδιο πολιτικό στόχο με εσάς; Θεωρείτε ότι οι πολλές υποψηφιότητες μπορεί να δημιουργήσουν στη συνείδηση του ψηφοφόρου την αντίληψη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους υποψηφίους και ότι όλες οι προγραμματικές προτάσεις λίγο ως πολύ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο;

«Θέλουμε μαζί με την πλειοψηφία του ηρακλειώτικου λαού να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή. Για έναν Δήμο που θα δώσει ανάσες ανακούφισης στον δημότη. Που θα σταματήσει να εισπράττει από τους πολλούς αυτής της πόλης. Θέλουμε έναν Δήμο που θα διεκδικεί να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, χωρίς φτώχεια. Θέλουμε  έναν Δήμο που θα διεκδικεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, όλα όσα του ανήκουν, ανήκουν στον λαό του.

Δεν λέμε ότι η υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων δεν είναι στην αρμοδιότητά μας, ότι εμείς είμαστε για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά. Με λίγα λόγια, η Λαϊκή Συσπείρωση από την επόμενη μέρα των εκλογών, σε όποια θέση και αν βρεθεί, θα είναι η μοναδική δύναμη πραγματικής αντιπολίτευσης, απέναντι σε όλους εκείνους που προωθούν πολιτικές σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων (κυβερνήσεις, Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρεια κ.ά.).

Αυτή είναι και οι διαφορά μας από τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Όλοι τους μιλάνε για «αξίες» και «οράματα», που χωράνε όμως αποκλειστικά μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έχει μετατρέψει τους Δήμους σε επιχειρήσεις που καλούν τον δημότη να πληρώσει μέχρι και για να καλυφθεί η λακκούβα. Ταυτόχρονα μιλούν για έργα και ανάπτυξη. Ανάπτυξη για ποιον όμως; Μα φυσικά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους».

ο υποψήφιος δήμαρχος  και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Δημήτρης Βρύσαλης σε περιοδία

Οι προγραμματικές προτάσεις που διατυπώνετε, θεωρείτε ότι έχουν πεδίο εφαρμογής σε μια αυτοδιοίκηση ακρωτηριασμένη οικονομικά, με αποδεκατισμένο προσωπικό, που ελέγχεται κάθε της κίνηση από το Παρατηρητήριο των θεσμών, με τρόπο ώστε να αμφισβητείτε ακόμα και η πολιτική αυτοτέλειά της;

«Εμείς, σε αντίθεση με το πώς μας έχουν συνηθίσει οι προηγούμενες δημοτικές Αρχές, δεν σκοπεύουμε να είμαστε τα καλά παιδιά της κυβερνητικής πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το λέω αυτό διότι πραγματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας θεσπίσει μέχρι και «επόπτη των ΟΤΑ», παρακολουθεί κάθε κίνησή σου, ώστε να μην παρεκκλίνεις από την δημοσιονομική πολιτική που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της, δηλαδή να μην παρεκκλίνεις από τη πολιτική των μνημονίων.

Γι’ αυτό και λέμε στον Ηρακλειώτη ότι το δίλημμα είναι αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα γεμίσει με δημοτικούς συμβούλους αποφασισμένους να πάνε κόντρα στην σημερινή πολιτική, διεκδικητές για τα δίκια του λαού ή θα δούμε μια από τα ίδια, δηλαδή δημοτικούς συμβούλους συμβιβασμένους, που στο όνομα του «έτσι είναι τα πράγματα» θα δέχονται και θα υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική σε βάρος του Ηρακλειώτη».

Η πολιτική πρόταση που διατυπώνετε ως παράταξη, απαιτεί εν πολλοίς τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση του ίδιου του πολίτη για να αλλάξει η πραγματικότητα που διέπει τον Δήμο Ηρακλείου. Πόσο δύσκολο είναι αυτό σε μια κοινωνία, ένα σημαντικό μέρος της οποίας στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητεί την έννοια της μαζικής πάλης και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται ακόμα βαθύτερα;

«Καλούμε τον λαϊκό άνθρωπο που καθημερινά παλεύει για να τα βγάλει πέρα, να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα από την ίδια του την πείρα. Πόσο εύκολος ήταν ο άλλος δρόμος που του πρότειναν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές Αρχές μέχρι σήμερα; Αυτός της επιλογής του «μικρότερου κακού», του «ικανότερου διαπραγματευτή», ο δρόμος που τον ήθελε να μην αμφισβητεί την ΕΕ, να μην αμφισβητεί το σύστημα, να μην διεκδικεί για τις ανάγκες του αλλά να περιμένει «να φτιάξουν τα πράγματα σιγά-σιγά», γιατί «δεν υπάρχει άλλη επιλογή»; Έτσι του λέγανε, έτσι του λένε και τώρα με αποτέλεσμα να φτάσουμε από το «δουλειά για όλους με δικαιώματα και μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες», στο αίσχος των 8μηνων και 2μηνων του Δήμου Ηρακλείου.

Ούτε φυσικά ο δρόμος της δήθεν αντιμνημονιακής κατεύθυνσης που εκφράζεται και τοπικά με τον συνδυασμό «Ενεργοί πολίτες» του Ηλ. Λυγερού και που υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς απευθυνόμαστε στο Ηρακλειώτη και του λέμε: Αυτή τη φορά κάνε τη διαφορά! Αρκετά περπάτησες έναν δρόμο γεμάτο αγκάθια και αδιέξοδα. Επίλεξε τον άλλο δρόμο, του αγώνα, της διεκδίκησης. Εκεί θα συναντηθούμε. Δεν θα είσαι μόνος σου. Είναι η μόνη πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδος».

Θέλω να ρωτήσω εάν η ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, έτσι όπως έχει ανοίξει από τους επικεφαλής των συνδυασμών, έχει αναφορά στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ή αν θεωρείτε ότι υπάρχει ένας βολικός αυτοπεριορισμός στο ασφαλές πεδίο της τεχνοκρατικής προσέγγισης των δημοτικών πραγμάτων…

«Δεν είναι πρώτη φορά που ο λαός του Δήμου μας βλέπει να διεξάγεται μια προεκλογική συζήτηση μακριά από τις αγωνίες και τα προβλήματά του. Αυτό γίνεται σχεδόν σε κάθε προεκλογική διαμάχη. Γιατί; Μα γιατί πίσω από το εάν ο κυβόλιθος που τοποθετήθηκε στην Ίδης είναι 7 ή 11 εκατοστά και το ποιος είναι ικανότερος να ολοκληρώσει το έργο, κρύβεται η ουσία. Το ότι όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν τον κυβόλιθο να τον τοποθετήσει ιδιώτης εργολάβος και όχι ο Δήμος να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό ώστε να είναι ικανός να κάνει έργα με αυτεπιστασία χωρίς να έχει ανάγκη τους εργολάβους. Το ότι όλοι τους συμφωνούν να χρεώνεται ο δημότης τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις στα έργα μέσω δανεισμού και όχι να διεκδικεί χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Το ότι τελικά προτεραιότητές τους  δεν είναι τα σχολειά και οι παιδικοί σταθμοί για τα παιδιά μας ή οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο που καταρρέουν, αλλά έργα που εξυπηρετούν επιχειρηματικά σχέδια, όπως το open mall στο κέντρο της πόλης».

Θεωρείτε ότι είναι σωστή η επιλογή πολλών ανθυποψηφίων σας, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ανεβάζουν τους πολιτικούς τόνους και να κινούνται με ήπια κριτική εν όψει και του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών; Εκτιμάται ότι πίσω από αυτή τη διαχείριση υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής ωριμότητας ή του καιροσκοπισμού;

«Καταρχήν, η στρατηγική συμφωνία των υπόλοιπων υποψήφιων δημάρχων και παρατάξεών τους, στο σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που τους μετατρέπει σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια.

Επιπλέον, μην κοροϊδευόμαστε. Είναι υποψήφιοι και παρατάξεις των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο, των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (οι συνδυασμοί των Β. Λαμπρινού, Γ. Κουράκη, Γ. Σισαμάκη, Ε. Κουκιαδάκη, Π. Ινιωτάκη, Ε. Σχοιναράκη, Μ. Βασιλάκη) και του ΣΥΡΙΖΑ (ο συνδυασμός του Ηλ. Λυγερού). Είναι μεταξύ τους γνώριμοι. Όλοι τους βρέθηκαν ή βρίσκονται στον  κρατικό μηχανισμό, σε υπουργεία, σε νομαρχίες, σε αντιδημαρχίες, σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Έχουν συνεργαστεί και θα ξανασυνεργαστούν εάν χρειαστεί για την εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος του λαού μας.

Γι αυτό κιόλας δεν έχουν δυσκολία να συζητούν από τώρα για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες και συγκατοικήσεις στη διοίκηση του Δήμου, κάτι που επίσης τους κάνει επιφυλακτικούς στη μεταξύ τους αντιπαράθεση».

Ανθρώπινα θέλω να σας ρωτήσω, τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στο Ηράκλειο και τι είναι αυτό που σας πληγώνει.

«Όχι μόνο εγώ προσωπικά αλλά ο συνδυασμός μας, η Λαϊκή Συσπείρωση, αγαπά και παίρνει δύναμη από τους ανθρώπους του μόχθου, τους εργάτες, τις εργάτριες, τους επιστήμονες, τους αγρότες και αγρότισσες της υπαίθρου, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους και εργαζόμενες στις υπηρεσίες του Δήμου. Όλους εκείνους δηλαδή που δουλεύουν καθημερινά για να κρατήσουν την πόλη όρθια, για να παράγουν τον πλούτο αυτού του τόπου.

Αυτό που μας πληγώνει είναι ότι δεν απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους. Ότι δεν τους ανήκει ο πλούτος που παράγουν. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν άνεργοι στην πόλη μας, γειτονιές μέσα στη φτώχεια, παιδιά που στο σχολείο δεν έχουν φαγητό, να υπάρχει ένταση της εκμετάλλευσης μέσα σε χώρους δουλειάς με απλήρωτους εργαζόμενους, που πολλές φορές δουλεύουν σε συνθήκες που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι των άλλων κομμάτων με επίσημη στήριξη ή όχι. Απέναντι στο “μία από τα ίδια” στον Δήμο, τη διαφορά μπορεί να κάνει το κόκκινο ψηφοδέλτιο».

Ποιο κατά την άποψή σας είναι το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών;

«Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται μπροστά στο λαό του Δήμου μας είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θ’ αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά για ν’ανοίξει ο δρόμος της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του; Ας απαντήσει ο λαϊκός – εργατικός κόσμος του Ηράκλειου: Θέλει δήμαρχο – διοίκηση – δήμο που θα δουλεύει μαζί με τον λαό της πόλης, θα τον κινητοποιεί, θα διεκδικεί μαζί του, θα παλεύει από θέσεις αντιπολίτευσης τους ισχυρούς ή δήμαρχο που θα υπηρετεί την κυβέρνηση, τους εταίρους της ΕΕ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα;

Για να μπουν λοιπόν μπροστά οι ανάγκες του λάου μας είναι προϋπόθεση και η χωρίς δισταγμούς επιλογή του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλά και η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει