Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας είναι ο τίτλος που θα απονεμηθεί στον πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου, κ. Ανδρέα Γιακουμάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.
Το αίτημα έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος όρισε ποιο οφφίκιο θα λάβει ο κ. Γιακουμάκης.
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στην «Π», κάνει λόγο για μία αναγνώριση στο πρόσωπό του και σε όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Οι διήμερες εκδηλώσεις θα γίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο 11 Μαΐου στις 6.30 το απόγευμα με την υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου και Ομολογητού.
Θα ακολουθήσει ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.
Την ερχόμενη Κυριακή στις 7 το πρωί, θα τελεστεί ο όρθρος και η συνοδική Θεία Λειτουργία. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Ερημίτου. Στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί ο μεθεόρτιος εσπερινός.
Η ειδική τελετή (χειροθεσία) θα γίνει στο τέλος του εσπερινού από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος θα διαβάσει το πιττάκιο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο που έχει αποδοθεί σε ελάχιστους μουσικούς και ιεροψάλτες. «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και μία μεγάλη ευθύνη, που θα με συνοδεύει σε ό,τι κάνω στο εξής», αναφέρει ο κ. Γιακουμάκης.
Ο ίδιος προέρχεται από ιερατική οικογένεια. Ο πατέρας του, π. Αθανάσιος Γιακουμάκης, είναι χειροτονημένος από τον Αρχιεπίσκοπο Ευγένιο, για χρόνια υπήρξε εφημέριος στους Ασκούς Πεδιάδος και συνεχίζει την πορεία του στην Αθήνα.
Ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης βρέθηκε από μικρό παιδί στον χώρο της Εκκλησίας και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής.
Άρχισε την ιεραψαλτική του δραστηριότητα το 1981 στην Αθήνα και από το 1993 βρίσκεται στον Άγιο Τίτο.
Έχει αποφοιτήσει από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, και το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλούσιο βιογραφικό του περιλαμβάνονται μουσικές σπουδές, διδακτικό έργο σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχολές βυζαντινής μουσικής, στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, δισκογραφικό και συγγραφικό έργο, άρθρα, μελέτες και μελοποιήσεις, ενώ έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, συμμετέχει σε πολιτιστικούς φορείς.
Σε ερώτηση για τη σχέση των νέων με την Εκκλησία, απαντά πως «ένα μικρό παιδί δεν πηγαίνει μόνο του στην Εκκλησία. Η σύνδεση, συνήθως, είναι οικογενειακή και μετά αναλαμβάνει η Εκκλησία την εκπαίδευση και πορεία του».