Τσίπρας: Η Κρήτη θα δώσει τον παλμό της νίκης

“Απέναντι σε αυτούς που παλεύουν για τη συλλογική πρόοδο και την κοινωνική προκοπή, υπάρχει το παλιό καθεστώς που θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά του”, είπε χθες το βράδυ από τα Χανιά ο Αλ. Τσίπρας που μίλησε σε συγκέντρωση στο κλειστό της πόλης.

Μιλώντας για το κάλεσμα της προοδευτικής συμμαχίας που απηύθυνε ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σημείωσε ότι η ανταπόκριση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών ξεπερνά τις προσδοκίες και πως η Κρήτη θα δώσει τον παλμό και θα δώσει το σύνθημα της νίκης για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο πρωθυπουργός είπε πως πάει πολύ να θέλει το “παλιό πολιτικό καθεστώς να παρουσιαστεί ως το καινούριο που ζητά μια ευκαιρία να κυβερνήσει τον τόπο, λες και τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσαν άλλοι. “Ο ελληνικός λαός έχει νωπές τις μνήμες και γνωρίζει καλά ποιες πολιτικές οικογένειες διαχειρίστηκαν τις τύχες μας για δεκαετίες, ποιοι και ποιες πολιτικές οικογένειες έγιναν ζάπλουτοι από τη πολιτική, χωρίς να έχουν κάνει άλλη δουλειά στη ζωή τους και κυρίως ποιες ιδέες και ποιες ιδεοληψίες κουβαλάνε”. Σχολίασε ότι δεν μπορούν να κρύψουν τι θα σήμαινε για τον τόπο η επιστροφή τους, προσθέτοντας ότι θα επρόκειτο για πισωγύρισμα και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Και υποσχέθηκε μια έκπληξη: “Η επόμενη εβδομάδα θα είναι η ‘Εβδομάδα των Παθών’ μεταχρονολογημένα για τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά η εβδομάδα της ανάσας, της ελπίδας για τους πολλούς”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προανήγγειλε ότι “εμείς -και αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα – θα έρθουμε τις επόμενες μέρες όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις που ‘θα’ κάνουμε, αλλά για να πούμε στον λαό ότι είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους, να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις, όχι με αντάλλαγμα φρικαλέες μεταρρυθμίσεις αλλά έχοντας ήδη πετύχει και αξιοποιήσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, γιατί όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια είναι το μεγάλο μας όπλο”.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι γι’ αυτόν τον λόγο τώρα μπορεί η κυβέρνηση αυτή την απόδοση της οικονομίας να τη μοιράσει με δικαιοσύνη στον λαό. “Δεν ερχόμαστε για να πούμε ‘θα’, αλλά ερχόμαστε -και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσετε – για να πούμε ‘εδώ και τώρα είμαστε σε θέση με σχέδιο και με ασφάλεια να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις για τους πιο αδύναμους, γι’ αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο για την έξοδο από την κρίση”.

Ο Μητσοτάκης

Επιτιθέμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι “υπόσχεται να σαρώσει τα κοινωνικά επιδόματα και του ξέφυγε ότι θέλει να καταργήσει και το δώρο των Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα”.

Σχολίασε ότι τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης “γιατί τα πιστεύει, γιατί ο ίδιος δε μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει δώρο Χριστουγέννων ή ένα επίδομα που θεωρεί πενιχρό”. “Δε μπορεί να φανταστεί ο γόνος που μεγάλωσε και έζησε στα μεγάλα σαλόνια και που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια των οφσορ οικογενειακών επιχειρήσεων τι σημαίνει για κάποιον να παίρνει 150 ευρώ το μήνα επίδομα για το νοίκι του. Αυτό το 150άρι το θεωρεί ανώφελο και το χαρακτηρίζει πριμοδότηση της φτώχειας”, είπε, για να σχολιάσει: “Λες και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν από επιλογή να είναι φτωχοί και με το επίδομα τους καλομαθαίνουμε να συνεχίσουν να είναι”.

Τον κατηγόρησε ότι πιστεύει βαθιά “ως ακραία νεοφιλελεύθερος ότι η στήριξη των ευάλωτων, των αδυνάμων είναι όχι απλά περιττό έξοδο, αλλά ηθικά λάθος” και πως “επειδή περισσεύει η υποκρισία, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ένα ακραίο αντικοινωνικό πρόγραμμα, εμφανίζεται και ως ο τιμητής των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ”. Τον κατηγόρησε τελικά ότι “έχει ένα πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όσο και αυτό του ΔΝΤ. Αυτός είναι και ο λόγος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να το κρατήσει σχετικά μακριά από τα φώτα της προβολής και που αποφεύγει όπως το διάολο το λιβάνι μια εφ όλης της ύλης τηλεοπτική αναμέτρηση.

Ο κ. Τσίπρας είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι “ουδείς σε αυτό το τόπο κατάφερε να δοξαστεί κρυπτόμενος και όσο και αν προσπαθήσει το πικρό ποτήρι δε θα το αποφύγει”. Σχολίασε πως “δεν είναι υπερβολή να πω ότι ακόμα και ο κόσμος της ΝΔ καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν αρχηγό που αποτελεί το αδύνατο σημείο της παράταξής τους στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην εξουσία”.

“Όσο κι αν έχουν τους μιντιάρχες να τους καλύπτουν, τους κουμπάρους και τους παρακούμπαρους της διαπλοκής, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”, σημείωσε.