Οι αστυνομικοί μπροστά στον εφιάλτη με τη… σούβλα

Της Ευαγγελία Καρεκλάκη

“Αν είχαν καταφέρει να μας χτυπήσουν με τη σούβλα, τώρα θα ήμασταν τελειωμένοι» υποστήριξε στην κατάθεσή του ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου ένας από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν κυκλωμένοι από μαινόμενους Ρομά με αφορμή μία σύσταση για διατάραξη, τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς, στο Ηράκλειο.

Περιέγραψε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο συνάδελφός του που αρχικώς μετέβησαν στο συγκεκριμένο σπίτι για τη σύσταση, βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό πολέμου. «Δεχόμασταν επίθεση από παντού. Προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τη σούβλα και ταυτόχρονα να προστατευθούμε από τη “βροχή” των αντικειμένων που μας εκτόξευαν, από καρέκλες και καδρόνια μέχρι τσιμεντόλιθους και μπαταρίες μηχανής». Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι τα άτομα που τους επιτέθηκαν είχαν επίγνωση της κατάστασης, δεν ήταν μεθυσμένοι ώστε να μην καταλαβαίνουν. «Είχαν απίστευτο μίσος εναντίον μας επειδή είμαστε αστυνομικοί» είπε στο δικαστήριο. “Ζήσαμε τον απόλυτο πανικό, η κατάσταση ήταν χαοτική».

Άλλος μάρτυρας αστυνομικός κατέθεσε ότι η γυναίκα κατηγορούμενη επιχείρησε δύο φορές να τον χτυπήσει στο κεφάλι με έναν τεράστιο τσιμεντόλιθο. Ήταν η ίδια που ανέβηκε στο καπό του περιπολικού, άρχισε να αναπηδάει με μανία και έσπασε με κλωτσιές το φανάρι. «Εκείνη προκαλούσε σε διέγερση και τους υπόλοιπους. Τους παρότρυνε να μας χτυπήσουν».

«Πρωτοφανής επίθεση»

Ο αστυνομικός ανέφερε στο δικαστήριο ότι σχεδόν καθημερινά καλούνται σε αρκετά περιστατικά διατάραξης για συστάσεις. «Είναι στην καθημερινότητα μας η διατάραξη. Πρώτη φορά όμως αντιμετωπίζουμε τέτοιο πράγμα, να βλέπουμε να μας σημαδεύουν με τη σούβλα για να μας τρυπήσουν. Από καθαρή τύχη δεν καρφωθήκαμε. Μας χτύπησαν με καρέκλες, πέτρες και καδρόνια, όμως δεν πήγαμε στο νοσοκομείο για γνωματεύσεις».

Όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, τα επεισόδια συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση ακόμα και όταν κατέφθασαν στον τόπο προς ενίσχυση και άλλοι συνάδελφοι τους.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ένας γείτονας, το αυτοκίνητο του οποίου υπέστη ζημιές από πέτρες που εκτόξευσε άτομο, που δεν ήταν στους τέσσερις κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο. «Με πήρε ο γιος μου και μου είπε να μην βγω έξω γιατί γινόταν… πόλεμος» είπε. «Κύριε εισαγγελέα, ζητάω από το δικαστήριό σας να προστατεύσει εμένα και την οικογένειά μου από αντίποινα».

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, υποστήριξαν ότι τα πράγματα δεν έγιναν όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί. «Δεν θυμάμαι τι έγινε γιατί ήμουν μεθυσμένος» ισχυρίστηκε ο ένας, άλλος υποστήριξε ότι δεν επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, ενώ η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι υπέστη ξυλοδαρμό από τους ένστολους. Η συνήγορός τους κ. Θεονύμφη Μπέρκη υποστήριξε ότι οι εντολείς της δεν είχαν πλήρη συνείδηση των πράξεων τους λόγω μέθης. Αμφισβήτησε ότι επιχείρησαν να… σουβλίσουν τους αστυνομικούς. «Αν ήθελαν να κάνουν κακό, θα έβρισκαν στόχο σε απόσταση 3-4 μέτρων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους για τις περισσότερες πράξεις. Στον έναν εκ των τεσσάρων  επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή. Στους άλλους τρεις επιβλήθηκαν βαρύτατες ποινές δεδομένου ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Στη νεαρή κατηγορούμενη επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης, 7 έτη και 9 μήνες κατά συγχώνευση,  ενώ στους άλλους δύο επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 7,5 ετών  κατά συγχώνευση. Η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα και η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Νωρίτερα η συνήγορος υπεράσπισης, ακούγοντας τις προτεινόμενες ποινές από τον εισαγγελέα έδρας, σχολίασε με έμφαση: «Εδώ θα μας δικάσετε όλους για παραδειγματισμό και για  λόγους γενικής πρόληψης. Υπάρχουν κακουργήματα για τα οποία επιβάλλονται σε δεύτερο βαθμό 5 έτη».