Νέες διακρίσεις για τον παπά – Μανόλη

Νέες διακρίσεις έρχονται να προστεθούν στο πολυποίκιλο έργου του πατέρα Μανόλη Καλαϊτζάκη.

Στον πρωτοπρεσβύτερο, θεολόγο, γλύπτη, ξυλογλύπτη, ακαδημαϊκό  και συνεργάτη  της «Π», απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο, για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Γιορτή Ποιητών και Καλλιτεχνών (2019) και την υποστήριξή του στο: «να συμπεριληφθεί  ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ στην άυλη κληρονομιά της UNESCO».

Η απονομή έγινε  πρόσφατα από την  «Διεθνή  Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών»  ΔΕΕΛ, www.somateiodeel.blogspot.com.

Στο συνεργάτη της «Π» απονεμήθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΕΛ και βραβείο τιμής ένεκεν έτους 2019, αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο, για τη νέα του μελέτη-ευρεσιτεχνία με τίτλο:  «Ποιητική αγιογραφία και αμφιδέξια ξυλογλυπτική». Η νέα εργασία του παπά-Μανόλη εισηγείται  την  καταγραφή του σχετικού αγιογραφικού χωρίου, απολυτίκιου,  τροπαρίου ή ύμνου  της Εκκλησίας μας στο πλαίσιο της τοιχογραφίας, στο ξυλόγλυπτο της κάθε  εικόνας ή της όποιας αγιογραφικής παράστασης. Καθώς και τον συνδυασμό προσευχητικής αγιογραφίας με την επίσης προσευχητική αμφιδέξια ξυλογλυπτική, (βλ. www.papa-manolis.gr,  Αμφιδεξιότητα), τουλάχιστο την ώρα του αμφιδέξιου τρόπου επεξεργασίας και σκαλίσματος του ξύλου-πλαισίου-εικόνας, στην οποία πρόκειται να ιστορηθεί αγιογραφία.

Στην κριτική της,  η πολυβραβευμένη, άξια και δραστήρια Πρόεδρος της ΔΕΕΛ και της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών «Θεά Αθηνά»,  λογοτέχνης, ποιήτρια και ακαδημαϊκός (σε 3 ακαδημίες του εξωτερικού),  εισηγήτρια καθιέρωσης των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων, (που γίνονται ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το κράτος που τους φιλοξενεί), η ακούραστη κυρία Χρυσούλα Βαρβέρη Βάρρα, γράφει:

«Ο Παπα Μανόλης Καλαϊτζάκης ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Είναι ποιητής και καλλιτέχνης. Το έργο του έχει κερδίσει τη γενική αναγνώριση. Χρησιμοποιεί τους δικούς του ποιητικούς κώδικες κι είναι γεμάτοι πρωτοτυπίες. Η γοητεία και η αλήθεια αυτής της ποιητικής γραφής είναι διάχυτη σ’ όλο το δημιουργικό του έργο. Αυτός ο υπαρξιακός σπαραγμός κυριαρχεί στα συνολικά του καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Οι μυσταγωγίες της γραφής του συμπορεύονται όπως οι ελπίδες με τα βουνά, τα νερά, τα καρδιοχτύπια και τα κύματα της θάλασσας.Ο π. Μανόλης Καλαϊτζάκης με τα στοιχεία της σοφίας του και το πάθος της ανθρωπιάς του μας οδηγούν όλο και πιο ψηλά. Η αληθινή πίστη του στο Θεό τιμάται από το ιερό ράσο που τον τιμά και το τιμά.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια για το σημαντικό έργο του».