Μάστιγα οι «αδέσποτες» σφαίρες

219

Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους άφησαν ανακριτής και εισαγγελέας τον 54χρονο που κατηγορείται ότι τραυμάτισε την άτυχη Αλεξία στις Θεσπιές, το απόγευμα του Πάσχα. Ανακριτής και εισαγγελέας απαγόρευσαν στον 54χρονο να επισκέπτεται το χωριό Λεοντάρι, όπου γλεντούσε όταν έγινε το κακό. Επίσης, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Στην πολύωρη απολογία του σε όλους τους τόνους, ο ίδιος είπε ότι δεν περίμενε πως ένας τέτοιος πυροβολισμός θα μπορούσε να τραυματίσει ένα 8χρονο κορίτσι. Ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας στην ανακρίτρια ότι για τις επόμενες κινήσεις του είχε σαν οδηγό του τον πανικό που προκλήθηκε όταν έμαθε για τον τραυματισμό του παιδιού. Νωρίτερα, ο 54χρονος μεταφέρθηκε μετά από οργανωμένο σχέδιο των αστυνομικών της Βοιωτίας από την πίσω πόρτα της αστυνομικής διεύθυνσης στη Θήβα όπου και κρατούνταν, για να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και να οδηγηθεί στο δικαστικό μέγαρο για την απολογία του.

Την ίδια ώρα, η 8χρονη Αλεξία δίνει για 4η ημέρα μάχη για τη ζωή της, στην εντατική καθώς σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να μπορούν να πουν με σιγουριά οι γιατροί ότι τα κατάφερε.

Πολλοί οι θάνατοι «από αδέσποτες σφαίρες»

Οι άσκοποι πυροβολισμοί αποτελούν συχνό φαινόμενο στην χώρα μας. Το δραματικό περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή του Πάσχα δεν είναι το μόνο. Παράλογοι αδέσποτοι φόνοι κυρίως στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη έχουν υπάρξει δεκάδες και μάλιστα κάποιες φορές με θύματα από τα ίδια τα γλέντια.

Σειρά τέτοιων περιστατικών έχουν αναστατώσει την κοινή γνώμη και έχουν προβληματίσει για την χρήση όπλων ανεξαρτήτως μόνιμης ή παράνομης κατοχής.

Τα πιο ενδεικτικά από αυτά σύμφωνα με με το «Βημα» είναι:

  • 1992: Χερσόνησος. Γερμανός τουρίστας στο γαμήλιο ταξίδι του σκοτώνεται από αδέσποτη σφαίρα σε ξενοδοχείο
  • 1993: Αθήνα. Σκοτώνεται από «αδέσποτη» σφαίρα οπερατέρ που βιντεοσκοπούσε κρητικό γάμο.
  • 1993: Χελιανά Ρεθύμνου. Εποστρακισμένη σφαίρα που έριξε ο γαμπρός σκοτώνει ηλικιωμένο που καθόταν αμέριμνος κάτω από μια ελιά.
  • 1996: Ηράκλειο. Αδέσποτη σφαίρα στην ακολουθία του Επιταφίου βρίσκει 30χρονο πατέρα δύο παιδιών που βρισκόταν σε ουζερί της κεντρικής πλατείας με την παρέα του.
  • 2004: Βιάννος Τραυματίζεται από «αδέσποτη» σφαίρα εννιάχρονος ποδηλάτης
  • 2007: Σάρχος. «Αδέσποτη» σφαίρα από γλέντι στο γειτονικό χωριό Κρουσώνας τραυματίζει σοβαρά 11χρονο κορίτσι που έπαιζε αμέριμνο σε αυλή.
  • 2014: Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου. Στη διάρκεια της Ανάστασης πέφτει νεκρός ενας 25χρονος από «αδέσποτες μπαλοθιές» και τραυματίζεται σοβαρά ένας 23χρονος στο μάτι.
  • 2017: Πέφτει νεκρός ένας 11χρονος σε σχολείο στο Μενίδι από πυροβολισμους σε γλέντι Ρομά.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει