Επιτέλους προχωρούν οι κόμβοι

Υπέγραψε στην Αθήνα χθες ο ανάδοχος τη σύμβαση για το έργο «Επεμβάσεις στους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας του Β.Ο.Α.Κ. για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας». Όπως είχε γράψει η «Π», παρά το γεγονός ότι ο ανάδοχος είχε προσκληθεί για την υπογραφή της σύμβασης πριν το Πάσχα, επέλεξε να την υπογράψει αφού περάσουν οι αργίες των γιορτών, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή των εργασιών λόγω αργιών.

Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, ενώ ορίζοντας υλοποίησης του έργου είναι ο Ιούνιος του 2020. Υπενθυμίζεται ότι, η υπογραφή της σύμβασης βάζει τέλος σε μια μακρά διαδικασία σχεδόν ενός έτους προσπαθειών από τη δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, αλλά και την αρχή για την έναρξη και ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας επί του Βόρειου Οδικού Άξονα.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι οι κόμβοι της Αγίας Πελαγίας λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας και της έντονης κυκλοφοριακής επιβάρυνσης του καλοκαιριού, αποτελούσαν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, η οποία είχε γίνει κατ’ επανάληψη μάρτυρας σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.  Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, και αντικείμενο του την αναβάθμιση των δύο υφιστάμενων ανισόπεδων ημικόμβων που βρίσκονται επί του ΒΟΑΚ και δίνουν πρόσβαση στους οικισμούς Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας.

Τα έργα αναβάθμισης περιλαμβάνουν την διαμόρφωση ασφαλών κλάδων σύνδεσης των ημικόμβων και τη διαμόρφωση λωρίδων επιτάχυνσης – επιβράδυνσης επί του ΒΟΑΚ. Τα έργα του κόμβου Αχλάδας εκτείνονται σε μήκος 940 m και του κόμβου Αγ. Πελαγίας σε μήκος 624 m, επί του ΒΟΑΚ. Περιλαμβάνουν: χωματουργικές εργασίες, επέκταση υφιστάμενων οχετών, κατασκευή τεχνικών, εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλισης, εργασίες ηλεκτροφωτισμού και γεωτεχνικά έργα.

Για λόγους οδικής ασφάλειας προβλέπονται επίσης συνοδά έργα και στο τμήμα του ΒΟΑΚ μεταξύ των κόμβων Αχλάδας και Αγίας Πελαγίας, επί μήκους 2,5 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και στο τμήμα του ΒΟΑΚ, μετά το πέρας των έργων του κόμβου Αγίας Πελαγίας και ανατολικά, σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομέτρου.