Η Μαρία Κάλλας στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ένα ορειχάλκινο άγαλμα ύψους 2,5 μ. που αποδίδει τη μορφή της κορυφαίας υψίφωνου Μαρίας Κάλλας θα κοσμεί πολύ σύντομα το φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου. Πρόκειται για μια συγκινητική δωρεά του σπουδαίου γλύπτη Μανόλη Τζομπανάκη, ο οποίος αποφάσισε να προσφέρει το σημαντικό έργο του, που έρχεται να βρει το φυσικό του χώρο μέσα στην πόλη. Ο ίδιος ο κ. Τζομπανάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι πάντα ένιωθε μέσα του την ανάγκη να προσφέρει με όλους τους τρόπους στην πόλη που μεγάλωσε με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει όλες τις αναγκαίες δομές που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος για να στεγάσει τον πολιτισμό του, όπως για παράδειγμα μια πινακοθήκη ή μια γλυπτοθήκη.

Ο γλύπτης Μανόλης Τζομπανάκης

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην προσφορά του, τονίζει ότι το άγαλμα το ολοκλήρωσε το 1985 λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει στο σπουδαίο έργο της κορυφαίας μορφής της όπερας. Από τότε το έργο του βρίσκεται στο εργαστήριο του. Ωστόσο όπως εξηγεί, μετά από συνάντηση που είχε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη το κορυφαίο έργο του οποίου εκτιμά αφάνταστα, αποφάσισε να δωρίσει το έργο του, το οποίο εξηγεί ότι αποτελεί μια προσφορά σε ολόκληρη την πόλη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ κ.Μηνάς Καπετανάκης με δηλώσεις του στην «Π», εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο πρόσωπο του κ. Μανόλη Τζομπανάκη, τονίζοντας ότι η προσφορά του αυτή είναι εξαιρετικά τιμητική, και εκφράζει την ελπίδα του να βρει και άλλους μιμητές. Ο ίδιος σημειώνει ότι το ορειχάλκινο άγαλμα του κ. Τζομπανάκη, είναι ένα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας δημιούργημα, είναι ένα επιβλητικό έργο, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κατάλληλη θέση μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο, πιθανότατα μέσα στο φουαγιέ. Όπως σημειώνει το σημαντικό της προσφοράς αυτής, δεν περιορίζεται μόνο στην αξία της δωρεάς, αλλά ουσιαστικά νοηματοδοτεί και τη σχέση που θέλουμε να αναπτύξει το σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης με το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ώστε να αποδοθεί πλήρως στην κοινωνία. Θέλουμε να αναπτυχθεί ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα στο Πολιτιστικό Κέντρο και τους Ηρακλειώτες, ώστε να λειτουργήσει σαν ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα ανταποκρίνεται λειτουργικά, στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης.