Το Ηράκλειο τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά

ΜΕ... ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

196

Οι Ηρακλειώτες τίμησαν και φέτος την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις πορείες διαμαρτυρίας και κατάθεση στεφανιών στα σημεία που δολοφονήθηκαν πριν 72 χρόνια, τρεις ήρωες της εργατικής τάξης του τόπου μας και συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στρατής Περγαλίδης,  ο πρόεδρος του Σωματείου Τσαγκαράδων Χρήστος Χατζηγεωργίου και ο αδελφός του Κώστας Χατζηγεωργίου. Η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με διαφορετικές συγκεντρώσεις όπου η μια πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η δεύτερη στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ, ενώ έξω από το άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΕΚΗ συμμετείχαν τοπικοί παράγοντες, φορείς και υποψήφιοι δήμαρχοι. Έγιναν ομιλίες, κατάθεση στεφανιών και στη συνέχεια έγινε εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά – μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία». Με ανακοίνωση του το ΕΚΗ, με αφορμή το χθεσινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς τονίζει μεταξύ άλλων ότι, «για τα Συνδικάτα και τον εργατικό κόσμο η ημέρα της 1ης Μάη δεν είναι αργία αλλά ημέρα μνήμης και τιμής, ημέρα που συμβολίζει τους αγώνες της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης.

Στην πλατεία Ελευθερίας το ΠΑΜΕ

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τίμησε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους, που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνι στα μνημεία των πεσόντων, Στρατή Περγαλίδη, Αδελφοί Χατζηγεωργίου, Ναπολέων Σκουκατζίδη».

Στο μεταξύ στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε μια μαζική συγκέντρωση που οργανώθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατέθεσαν στεφάνια στα σημεία που δολοφονήθηκαν οι ήρωες της εργατικής τάξης του Ηρακλείου. Με σχετική ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, « η ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγο διδάσκει πως η εργατική τάξη δε μπορεί να περιμένει βελτιώσεις στη ζωή της, αν δεν αγωνιστεί. Τίποτα δε χαρίζεται. Στο σύστημα της εκμετάλλευσης δεν υποτασσόμαστε, δε δίνουμε συγχωροχάρτι, δε συμβιβαζόμαστε με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα μνημόνια και όλα τα αντεργατικά μέτρα ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, έχουν και τη δική τους υπογραφή. Είναι οι ίδιοι που λένε πως η απεργία έφαγε τα ψωμιά της, αυτοί που βρίσκονταν μαζί στις πλατείες των αγανακτισμένων και έβαζαν τους “Κολλάδες” και άλλους «πρόθυμους συνδικαλιστές» να ανακηρύττουν “το τέλος των συνδικάτων”. Είναι αυτοί που έκλεισαν τα μάτια όταν μπήκε στο γύψο το απεργιακό δικαίωμα, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να απεμπολήσουν δικαιώματα στο μισθό και την κοινωνική ασφάλιση, να διαδηλώσουν με τα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης. Η εγγύηση, ότι δεν θα τα καταφέρουν, είναι η 20χρονη πορεία και δράση του ΠΑΜΕ. Η αταλάντευτη ταξική γραμμή πάλης, η πάλη για ενότητα των εργατών ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας απέναντι σε εργοδοσία και κράτος, είναι η παρακαταθήκη για να κάνουμε βήματα μπροστά, για ισχυρή οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να επιβάλουμε τα δίκια μας».

ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: Πρωτομαγιά σημαίνει αγώνες

«Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, είναι συνδεδεμένη αναπόσπαστα, εδώ και δεκαετίες, με τους αγώνες των εργαζομένων: για την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, για αξιοπρεπείς συνθήκες απασχόλησης». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με αφορμή το χθεσινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όπως σημειώνει, «η ανταγωνιστική οικονομία διεθνώς, η διαρκής εξέλιξη της τεχνολογίας (που αλλάζει καθοριστικά τις εργασιακές ανάγκες), οι μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις και ανακατατάξεις, δεν άφησαν ανεπηρέαστη καμία χώρα. Στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια των χρόνων της κρίσεως (μιας περιόδου που είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις σε κάθε τομέα του τόπου μας),   διογκώθηκε υπερβολικά η ανεργία, με άμεσες και οξύτατες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο, καθιερώθηκε η μερική απασχόληση, και επιδεινώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Με ακανθώδες και σήμερα για τον τόπο μας, το πρόβλημα της ανεργίας, οφείλουμε να στηρίξουμε το δικαίωμα στην εργασία, που αποτελεί την δημιουργική παρουσία του κάθε ανθρώπου μέσα στην κοινωνία. Στον δήμο Ηρακλείου, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, συνάμα, δεν έχουμε σταματήσει να διεκδικούμε επιτακτικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας. Η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο, προϋποθέτει την συνεργασία και την δράση όλων μας. Η συνολική και ουσιαστική πρόοδος της κοινωνίας μας θα επιτευχθεί με την σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των πολιτών».

Κόκκινα γαρύφαλλα κατέθεσε ο Κουράκης

Κόκκινα γαρύφαλλα στα σημεία της πόλης όπου θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι αγωνιστές, κατέθεσαν χθες ο υποψήφιος δήμαρχος και  επικεφαλής του συνδυασμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» Γιάννης Κουράκης συνοδευόμενος από υποψήφιους συμβούλους της κίνησης του, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση του ο συνδυασμός τονίζει την ανάγκη αποκατάστασης των κοινωνικών αδικιών που προκάλεσε η κρίση, για ενίσχυση της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η 1η Μάη, είναι ημέρα μνήμης και τιμής για το εργατικό κίνημα. Μια κόκκινη κλωστή συνδέει τους αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886 με τη θυσία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του Στρατή Περγαλίδη, των αδελφών Χατζηγεωργίου, του Νίκου Μαργιακάκη, του Παναγιώτη Κορνάρου κ.α και τους σημερινούς αγώνες για πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Κάθε εποχή έχει τα δικά της αξιακά προτάγματα, κάθε γενιά τα δικά της οράματα. Σήμερα, δεν θα αρκεστούμε σε μια απλή βελτίωση των αριθμών και μια αναιμική ανάπτυξη στην πορεία εξόδου από την κρίση. Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του Σίσυφου. Διεκδικούμε μια ποιοτική συμμετοχική ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Διεκδικούμε την αποκατάσταση των αδικιών που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης. Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο συνεκτικής κοινωνίας ξεκινώντας από το σπίτι μας, το δήμο Ηρακλείου. Χωρίς καθυστερήσεις και αναστολές ξεκινάμε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και έργα σε όλο το Ηράκλειο.

ΛΥΓΕΡΟΣ: Επίκαιροι αγώνες της εργατικής τάξης

«Ο αγώνας της εργατικής τάξης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν, είναι πάντα επίκαιρος». Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ηλίας Λυγερός. Ο ίδιος παράλληλα σημειώνει ότι «ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μας υπενθυμίζει πως πρέπει να τιμάμε και να διατηρούμε ζωντανούς στην μνήμη μας όλους εκείνους τους εργαζόμενους που είτε στο Σικάγο, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αθήνα και το Ηράκλειο έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα να επικαλούμαστε τα εργατικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη και να στηρίζουμε σε αυτά τις δικές μας ζωές. Σε καιρούς δύσκολους που τα δικαιώματα για αξιοπρεπείς μισθούς, ασφάλιση, εργασιακή γαλήνη, βάλλονται οι αγώνες ανθρώπων δικών μας, όπως ο Στρατής Περγαλίδης και οι αδελφοί Χατζηγεωργίου, είναι φάρος που πρέπει να κρατήσουμε πάντα αναμμένο και οδηγό στα βήματα μας».

ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ: Ορόσημο για όλους η Πρωτομαγιά

Στην εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο μνημείο πεσόντων της Εργατικής Τάξης, συμμετείχε η υποψήφια δήμαρχος Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη συνοδευόμενη από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της. Η ίδια με δηλώσεις της αμέσως μετά, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, “η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ένα ορόσημο για όλες και όλους εμάς που ξεχνάμε καθημερινά τα δικαιώματα μας. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια γιορτή που τιμάμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Στην εποχή που διανύουμε έχουμε έρθει αντιμέτωποι με έννοιες όπως η παραβατικότητα, η αυθαιρεσία, η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία και η οικονομική κρίση οδηγεί στην εγκατάλειψη των εργατικών διεκδικήσεων που έχουν κατακτηθεί εδώ και χρόνια με αγώνες και θυσίες.

Ο τόπος μας βιώνει έντονα την ανεργία με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τους νέους με αποτέλεσμα τη μη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ή την αναζήτηση ευκαιριών σε αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έξι στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους είναι γυναίκες. Επίσης, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό παραβατικά φαινόμενα της εργατικής νομοθεσίας με βάση την έρευνα της ΓΣΕΕ”.

ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Στις εκδηλώσεις τιμής για την Εργατική Πρωτομαγιά, που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισαμάκης και υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης «Ηράκλειο για όλους». Σε δηλώσεις του ο κ. Σισαμάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη Μαΐου είναι μέρα μνήμης αλλά και αγώνα. Ημέρα μνήμης και τιμής για όσους έδωσαν την ζωή τους προκειμένου να έχουμε δικαιώματα στην εργασία αλλά και στην αξιοπρεπή διαβίωση.  Δικαιώματα που είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την πρόοδο της κάθε κοινωνίας. Αλλά και ημέρα αγώνα, γιατί δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξαν οι πρωτεργάτες του Εργατικού Κινήματος και να διεκδικήσουμε περισσότερες προοπτικές και ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.  Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους πάλεψαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν. Το χρωστάμε σε αυτούς και στις επόμενες γενιές».

ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: Η Κρήτη “δεμένη” με τους ανθρώπους της εργασίας

«Τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες και τις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων και πιστεύουμε ακράδαντα πως η δημιουργική πορεία της Κρήτης συνδέεται άμεσα με τους ανθρώπους της εργασίας σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης  με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας επίσης ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης, προχωρήσαμε πρώτοι στην Ελλάδα στην θεσμοθέτηση του Παρατηρητηρίου Εργασίας, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού που υλοποιούμε από το 2016 έως το 2022 για τη στήριξη των ανέργων, της νεολαίας αλλά και συνολικά της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων.
Μέσα από το έργο αυτό καταγράφουμε διαρκώς τις τάσεις που υπάρχουν στην τοπική αγορά εργασίας, αλλά και όλες τις προκλήσεις, τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνεργοι όσο και η αγορά εργασίας. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχουμε διαμορφώσει ένα οδικό χάρτη και υλοποιούμε ήδη, πιλοτικές δράσεις βιωματικής στήριξης των ανέργων. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να υπάρξουν καλύτερες συνέργειες στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Είναι ένα έργο δύσκολο, σύνθετο, αλλά ελπιδοφόρο, γιατί αναδεικνύει πως μπορούμε με τις πρωτοβουλίες μας σε περιφερειακό επίπεδο, να δουλέψουμε συστηματικά ώστε να μπορέσουμε με τη συνέργεια των τοπικών φορέων να διασφαλίσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, τιμώντας έμπρακτα όσους θυσιάστηκαν στους αγώνες των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ εγκαλεί τους τοπικούς άρχοντες

«Στον σημερινό αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ημέρα σύμβολο για την παγκόσμια εργατιά και την πάλη της για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, 133 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τα συνδικάτα τους, για να δώσουμε και εμείς το μήνυμα της ανάγκης ενίσχυσης του αγώνα». Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσής τους ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Μ. Συντυχάκης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ηρακλείου Βρύσαλης Δημήτρης, στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Καρκαβάτσος Μανώλης, στο Δήμο Βιάννου Μωυσάκης Κώστας, στον Δήμο Γόρτυνας Μανιαδάκης Μιχάλης, στον Δήμο Μαλεβιζίου Χουστουλάκης Μιχάλης, στον Δήμο Μινώα Προυκάκης Κώστας, στον Δήμο Χερσονήσου Παρθενιώτης Γιώργος, στον Δήμο Φαιστού Ζαχαριουδάκης Γιάννης οι οπίοι παρευρέθηκαν χθες 1η Μάη, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλ. Ελευθερίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «σήμερα, οι δημοτικές αρχές αλλά και η περιφερειακή αρχή εδώ στην Κρήτη, πίνουν νερό στο όνομα των επιχειρηματικών ομίλων, ως γνήσιοι εκφραστές και εντολοδόχοι αυτών και των κομμάτων που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει το έργο των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όλοι πρωτοστατούν στο να περάσουν αυτές οι πολιτικές σε βάρος του λαού, στο να πληρώσουν το μάρμαρο οι λαϊκές οικογένειες. Όλοι πρωταγωνιστούν στην εφαρμογή ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, στη μισοδουλειά-μισοζωή των εργαζομένων. Για αυτό είναι προκλητικές οι δηλώσεις των υπολοίπων υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων που όψιμα και προεκλογικά τάχα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και προσπαθούν να καρπωθούν τις θυσίες και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, συμμετέχουν στα ψηφοδέλτιά τους εκπρόσωποι του κεφαλαίου που έχουν τσακίσει το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει