Ινιωτάκης

Στη Λίλιαν Δαφερμάκη

«Στηριζόμαστε στη γνώση των τεχνοκρατών, αξιοποιούμε τις δεξιότητες όλων μας και καλούμε όλους να συνδιαμορφώσουμε το συλλογικό πεπρωμένο μας». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων με συνέντευξη του στην «Π» ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συν+Πράξης Δημοτών Ηρακλείου» και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη στο Ηράκλειο να περάσουμε στην εποχή του διαλόγου, ακόμη και με αυτούς που ζουν στην εποχή της “αντιπαλότητας”. Ο ίδιος μάλιστα διευκρινίζει ότι «για εμάς όλοι είναι συναθλητές και συνεταίροι. Θα πρέπει να σπάσουμε το ταμπού της επιλεκτικότητας… των συζητήσεων. Το έχουμε ξαναπεί, δικό μας μοτο και πρακτική είναι να «κτίζουμε γέφυρες». Ο υποψήφιος δήμαρχος μιλά για τις σχέσεις του με τη δημοτική Αρχή από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε τονίζοντας με νόημα ότι το σημαντικό έργο του και οι επιτυχίες του δεν θυμάται να είχαν την πρέπουσα αποδοχή και αναγνώριση από το δημοτικό κατεστημένο…

-Με ποιές σκέψεις οδηγείστε στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανάμεσα σε άλλους εννέα υποψήφιους που έχουν ακριβώς τον ίδιο πολιτικό στόχο με εσάς.

-«Λέω συχνά στους συνεργάτες μου ότι ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα το ποσοστό επί των ψήφων που ο συνδυασμός μας θα αποσπάσει και την εμπιστοσύνη που θα μας δείξουν οι συμπολίτες μας, νιώθω τυχερός που δίνω αυτόν τον απαιτητικό αγώνα με μια ομάδα ξεχωριστών συμπολιτών μας! Ανθρώπους με προσωπικότητα, δεξιότητες και καθαρή καρδιά. Νιώθω ευλογημένος που οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν- που υπήρξε σύνδεση, και ο κοινός προσανατολισμός προς τις 26 Μαΐου εμπλουτίζεται με συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού. Ξέρετε, κ. Δαφερμάκη, αντλώ πραγματική ικανοποίηση όταν βλέπω τους συνεργάτες μου να ανθίζουν μέσα από τον χώρο που τους δίνει ο συνδυασμός να υλοποιούν τις ιδέες τους. Γιατί εμείς εφαρμόζουμε τη «σύμπραξη», καταρχήν, στη δημοτική μας οικογένεια προτού τη μεταφέρουμε ως πολιτική φιλοσοφία στο δημοτικό σύνολο! Για ένα πράγμα είμαι βέβαιος – και μετά τις εκλογές αυτοί οι δεσμοί θα συνεχίζουν να υφίστανται ενισχυμένοι και γόνιμοι!»

-Θεωρείτε ότι έχετε απαντήσει επαρκώς σε σχέση με το χρόνο που επιλέξατε να αποσπαστείτε από τη δημοτική Αρχή; Θα μπορούσατε να έχετε φύγει πολύ νωρίτερα -μαζί με τους ανθρώπους που σας ακολούθησαν – και να μην είστε έκθετος στην πολιτική κριτική που δέχεστε και για το χρόνο και για τη σκοπιμότητα που σας αποδίδουν σε σχέση με την απομάκρυνση σας από τη «Δύναμη Πολιτών»… 

-«Έχω απαντήσει με όλους τους δυνατούς τρόπους, απευθείας στους πολίτες και μέσω των ΜΜΕ. Έχω, όμως, απαντήσει κυρίως στον κ. Λαμπρινό και τη Δύναμη Πολιτών. Έφυγα διότι δεν υπήρχε το οξυγόνο του δημοκρατικού διαλόγου, που είναι συστατικό στοιχείο των συλλογικών οργάνων. Δεν υπήρχε η διαβούλευση μεταξύ μας και η λήψη αποφάσεων αφού είχαν εκφραστεί όλες οι απόψεις.

Εμείς στη «Συν+Πράξη Δημοτών» και την «Άμεση Δημοκρατία» στηριζόμαστε στη συμμετοχή και τη συν-ευθύνη. Οραματιζόμαστε σημαντικά έργα που θα καταστήσουν το Ηράκλειο ένα πραγματικό Μητροπολιτικό Κέντρο. Οραματιζόμαστε τη δημιουργία μαρίνας έμπροσθεν του Παγκρητίου Σταδίου, την ανάπτυξη φράγματος στο Κυπαρίσσι για την ύδρευση και την άρδευση του περιαστικού δήμου, την αξιοποίηση του αεροδρομίου μετά τη μεταφορά του, την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, τη μετεγκατάσταση του γηπέδου του ΟΦΗ, και την ανάπλαση του Δυτικού Ηρακλείου.

Η πόλη πλέον δεν μπορεί να περιμένει! Καμία προσωπική στρατηγική πάνω από το συμφέρον της!»

-Αρχικά διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια έντονη πολιτική προσέγγιση ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Κουκιαδάκη. Στην πορεία μας αντιληφθήκαμε ότι διακόπηκαν οι συζητήσεις μαζί του και ανακοινώσατε συνεργασία με την «Άμεση Δημοκρατία». Θέλετε να μας εξηγήσετε τί ακριβώς είχε συμβεί; 

-«Με όλους τους υποψήφιους δημάρχους που ενδιαφέρονται πραγματικά για την πόλη εγώ θα κρατώ ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και θα αναζητώ γέφυρες επικοινωνίας για να το κοινό καλό. Επιτέλους, στο Ηράκλειο πρέπει να περάσουμε στην εποχή του διαλόγου, ακόμη και με αυτούς που ζουν στην εποχή της «αντιπαλότητας». Για εμάς όλοι είναι συναθλητές και συνεταίροι. Θα πρέπει να σπάσουμε το ταμπού της επιλεκτικότητας… των συζητήσεων. Το έχουμε ξαναπεί, δικό μας μοτο και πρακτική είναι να «κτίζουμε γέφυρες».

Έχω κατηγορηθεί στο παρελθόν ακριβώς γι αυτό. Επειδή είχα μπει σε ανοικτό, δημόσιο διάλογο, χωρίς να εξετάζω κομματικές αφετηρίες. Επειδή είχα προχωρήσει σε έναν διάλογο χωρίς ανταλλάγματα και μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις οικονομικές ή πολιτικές, που δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι τις υπηρετούν».

-Θέλω να ρωτήσω εάν εκτιμάτε ότι υπάρχουν περιθώρια πολιτικής σύμπραξης με άλλους υποψήφιους που διεκδικούν όπως και εσείς τη Λότζια.

-Μετά τις εκλογές, ο νομοθέτης μέσω του Κλεισθένη, επιβάλλει τις πολιτικές συμπράξεις. Μπορεί αυτό να αποτελεί νέα εισαγωγή για τα εκλογικά και πολιτικά μας ήθη, αλλά θα αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Εμείς θα αναζητήσουμε τις συμπράξεις επί των προγραμματικών λόγων και με τα πρόσωπα εκείνα που θα  μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

– Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πριν ακόμα μπούμε στην εκλογική διαδικασία του πρώτου γύρου των εκλογών, γίνονται πολύ έντονες συζητήσεις για «αγοραίες συναλλαγές εξουσίας» στο δεύτερο γύρο. Εσείς έχετε μέσα σας λόγους να πιστεύεται ότι θα συμβεί αυτό ή το αποκλείετε;

-Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι η «Σύν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου» και η «‘Άμεση Δημοκρατία» εδώ και μήνες έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο με ένταση για τα μικρά και τα μεγάλα, για το χωριό και την πόλη, για τον οικισμό και τις γειτονιές.

Εμείς διαλεγόμαστε με τους κατοίκους του δήμου μας, ανοικτά και καθαρά, επικοινωνούμε το ποιοί είμαστε, παρουσιάζουμε τους υποψήφιους μας, τους δικούς μας «μικρούς ήρωες» που άφησαν την ιδιώτευση και εκτίθενται για να κάνουν τον κάθε συμπολίτη τους πρωταγωνιστή της πόλης….

-Σε τι διαφοροποιείστε πολιτικά εσείς σε σχέση με άλλους συνυποψήφιους σας και γιατί κατά την άποψη σας πρέπει να σας επιλέξει ο Ηρακλειώτης;

-Ξεκινήσαμε λέγοντας ότι η δική μας δημοτική κίνηση, ξεφεύγει από τις συμβατικές αυτοδιοικητικές νόρμες. Είμαστε ένα μορφωτικό κίνημα. Και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι συνδημότες μας.

Καθόμαστε στα θρανία για τον δημοκρατικό διάλογο και τις συμμετοχικές διαδικασίες, καθόμαστε στα θρανία για να μάθουμε ποιες είναι οι προδιαγραφές ενός καλού ομιλητή και συνομιλητή, πώς να μετέχουμε γόνιμα στο δημόσιο διάλογο.

Με βατήρα την ανοικτή πολιτική σκέψη και τη διάθεσή μας να ανοίξουμε το Ηράκλειο σε νέους ορίζοντες, ζητάμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Στηριζόμαστε στη γνώση των τεχνοκρατών, αξιοποιούμε τις δεξιότητες όλων μας και καλούμε όλους να συνδιαμορφώσουμε το συλλογικό πεπρωμένο μας. Περπατάμε μαζί τον κοινό μας δρόμο!

“Οι σπόροι που άφησα – το τεκμήριό μου

Υπάρχει μια πολιτική εκτίμηση ότι κάποιοι συγκρούστηκαν με την παράταξη του κ. Λαμπρινού καθώς ένιωθαν ότι καμία θέση δεν είναι αρκετή γι’ αυτούς και γιατί δεν μπορούσαν να ανεχτούν την πολιτική παρουσία άλλων συναδέλφων τους. Θέλω να ρωτήσω εάν νιώσατε κάποιες φορές ότι αυτής της μορφής τα πολιτικά σχόλια σας αφορούν… 

«Η θητεία μου στις αντιδημαρχίες στις οποίες τοποθετήθηκα, ο σεβασμός με τον οποίο τις αντιμετώπισα, οι πολιτικοί «σπόροι» που άφησα πίσω μου, ώστε να γονιμοποιηθούν και από τους επόμενους, νομίζω αποτελούν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια ότι για τον Πέτρο Ινιωτάκη δεν υπάρχουν αντιδημαρχίες α’ και β’ διαλογής. Το δημοσκόπιο στη Νέα Αλικαρνασσό με τις δράσεις πάνω στην επιχειρηματικότητα και τη διασύνδεση των παραγωγικών τομέων, όπου αναπτύχθηκε η πολιτική μεθοδολογία του Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου του καθηγητή Αλέκου Χρηστάκη, νομίζω αποτελεί μια πραγματική τομή στη ζωή του δήμου.  Ως αντιδήμαρχος πρασίνου, δεν αντιμετώπισα τις νησίδες πρασίνου ως στοιχείο μόνο που πρέπει να αυξήσουμε, αλλά προσπάθησα να τις συνδέσω οργανικά με την καθημερινή ζωή των πολιτών και να έχουν τη φροντίδα τους! Το εγχείρημα στη Νέα Ερυθραία ξεκίνησε με αναπάντεχη δυναμική! Τα σχολεία και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, συλλογικότητες και πολίτες υιοθέτησαν το πάρκο και το φρόντισαν σε όλα του τα στάδια! Ήταν μια γιορτή συμμετοχής, μια γιορτή σύμπραξης και συν-ευθύνης! Το να πλησιάσει κανείς τον δημόσιο χώρο στους χρήστες του, νομίζω, ήταν μια από τις επιτυχίες της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας. Δε θυμάμαι, ωστόσο, αυτές οι επιτυχίες να είχαν την πρέπουσα αποδοχή και αναγνώριση από το δημοτικό κατεστημένο…

Δεν υπάρχουν κατηγορίες αντιδημαρχιών αλλά, ασφαλώς, υπάρχει η διάθεση ή όχι να στηριχθούν οι επιτυχημένες πορείες…»