Για να είμαστε πρώτοι σε όλα τα κακά, κάποιοι ανίκανοι φταίνεγι’ αυτό!

116

Του Κ.Παπουτσάκη

Η κακή νοοτροπία, οι κακές συνήθειες, η βάρβαρη συμπεριφορά, η βάρβαρη οδήγηση κ.λπ. πώς διορθώνονται;

Θα μου πείτε με την παιδεία. Αυτό θα πούνε οι περισσότεροι. Αν τους ρωτήσεις για τα τροχαία, το ίδιο θα σου πούνε. Και τότε γιατί σήμερα που όλοι οι νέοι σχεδόν σπουδάζουν, αντί να μειώνονται τα τροχαία, αυξάνοναι;

Άρα ή δεν υπάρχει παιδεία όπως πρέπει, ή χρειάζεται κάτι άλλο, το οποίο θα είναι πιο αποτελεσματικό για τα τροχαία δυστυχήματα και για τα προαναφερόμενα πιο πάνω. Ας πούμε λοιπόν ότι θα έχουμε μια καλή παιδεία, η οποία θα αλλάξει και θα διορθώσει αυτά τα κακώς έχοντα και προπαντός τα τροχαία που μοιάζουν με την παλιά γενοκτονία ή με τον… μπαρουτοπόλεμο όπου στέλναμε τους νέους μας να πολεμήσουν στο μέτωπο του θανάτου.

Αν υπολογίσεις κάθε χρόνο 1.500 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες, δεν διαφέρει τίποτα από τους πολέμους αυτούς. Μία πολιτεία ολόκληρη έχει ξεκληριστεί. Και να ζει ο κόσμος καθημερινά με φόβο και με τρόμο. Και να εκνευρίζεσαι όταν σου λένε ότι υπευθυνοανεύθυνοι ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πόσα χρόνια λοιπόν θα πρέπει να περάσουν με την καλή παιδεία, πόσες γενιές; Δύο -τρεις γενιές; Και μέχρι τότε, πόσα χωριά, όχι απ’ αυτά που ερημώσανε αλλά από τα κεφαλοχώρια, θα ‘χουνε χαθεί!;

Αν περιμένει λοιπόν ν’ αλλάξει η κοινωνία απ’ όλα αυτά τα κακά τα οποία έχουν ριζώσει βαθιά από πολλές γενιές πριν… ζήσε Μάη μου…!

Όσα χρόνια θένε για να ριζώσουν, άλλα τόσα θένε για να… ξεριζωθούν. 70 χρόνια ακούω για καθαριότητα, για τα σκουπίδια και συνεχίζω ν’ ακούω αλλά δεν βλέπω.

Καλή είναι λοιπόν η καλή παιδεία, αλλά αργεί και οι θάνατοι δεν περιμένουμε.

Και τι θα κάνουμε μέχρι τότε βρε παιδιά; Θα μείνει απολίτηστη η… κοιτίδα του πολιτισμού;

Θα είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη στις βρομιές και στα σκουπίδια και πρώτοι στα θανατηφόρα τροχαία; Εκτός την παιδεία, μια πιο σύντομη λύση δεν υπάρχει; Υπάρχει για όλα τα κακά αλλά δεν υπάρχει το μυαλό που τα… διορθώνει. Το μυαλό που πρέπει να έχει θέληση, όραμα, απόφαση, φαντασία, δημιουργική ικανότητα του πνεύματος, κριτήριο, νόηση, ευφυία κ.λπ. είναι στη.. συντήρηση. Όπως τα βρήκαν από χρόνια στη… συντήρηση, έτσι τ’ αφήσαν. στην τύχη τους. Λες και είναι μοιραία και σωτηρία δεν υπάρχει.

Όταν κάποιος είναι ασυνείδητος, αδιόρθωτος, παράνομος και χωρίς παιδεία και βλαβερός στην κοινωνία, πώς συμμορφώνεται; Συμμορφώνεται μόνο με τιμωρία. Είναι η μόνη λογική που καταλαβαίνει. Βάλε του το χέρι βαθιά στη τσέπη και θα καταλάβει. “Ακαριαία συνείδηση”. Μόνο ο φόβος της τιμωρίας μπορεί να σου βάλει αυτομάτως συνείδηση και σκέψη για συμμόρφωση.

Το 90% των νέων που σκοτώνονται με τα δίκυκλα, θα είχε γλιτώσει αν φορούσε κράνος, μου είπε κάποτε ένας αρχηγός της τροχαίας. Το ακούς και ανατριχιάζεις. Σου ‘ρχεται θυμός, οργή και αγνανάκτηση. Για τους ανεγκέφαλους είναι ψιλά γράμματα. Χαμπάρι γιοκ.

Για βάλε του 1.000 ευρώ για το κράνος να δεις για πότε συναισθάνονται νέοι και γονείς. Πολλά είναι; Ε, άμα είναι πολλά να βάζει το κράνος. Καλύτερα είναι να σκοτωθεί;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει