Στην Ελευσίνα δύο εκθέσεις του Μουσείου “Νίκος Καζαντζάκης”

409

Στην Ελευσίνα, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου του  Δήμου  «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», θα φιλοξενηθουν  η κινητή έκθεση «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη» και «Μουντζαλωμένες Πολιτείες»,  από τις 4 έως τις 18 Μαΐου.

Η έκθεση που οργανώνει το Μουσείο “Καζαντζάκη”, θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του   φορέα Πολιτισμού Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) του Δήμου Ελευσίνας και του Ομιλου Καλαθοσφαίρισης Ελευσίνας-OKE B.C, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά και ενήλικες που ζουν στην Ελευσίνα να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου στοχαστή και να εμπνευστούν από την αξία του ομαδικού αθλητισμού και τον μεγάλο ηθικό σκοπό που αυτός εξυπηρετεί, όπως ο ίδιος τα προβάλλει μέσα από το έργο του “Ταξιδεύοντας Αγγλία”.

Ο «Βίος και πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη»  σχεδιάστηκε από τον συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη και χρηματοδοτήθηκε από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Η έκθεση βασίζεται στις ψηφιακές συλλογές του Μουσείου και μέσα από κείμενα και ψηφιακές απεικονίσεις χειρόγραφων, φωτογραφιών, εξώφυλλων βιβλίων και άλλου υλικού, παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα φιλοξενηθεί η Έκθεση Φωτογραφίας «Μουντζαλωμένες Πολιτείες», που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2017 στη Μυρτιά,  σε συνεργασία με την  Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΕΦΕΚ), στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία». Οι φωτογράφοι, στην πλειονότητά τους Κρητικοί και μέλη της ΕΦΕΚ, εμπνεύστηκαν για τα έργα τους από το κεφάλαιο «Μουντζαλωμένες πολιτείες» του βιβλίου Ταξιδεύοντας Αγγλία. Με αφορμή την Έκθεση αυτή, στις 5 και 12 Μαΐου 2019, η Eλευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα πραγματοποιήσει δύο ειδικά σχεδιασμένους περιπάτους της «Euphoria» στην Ελευσίνα, οι οποίοι θα εμπνέονται από το εν λόγω κεφάλαιο του ταξιδιωτικού βιβλίου.

Οι δύο εκθέσεις θα εγκαινιαστούν το Σάββατο 4 Μαΐου στις  7.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου, καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη. Ιδιαίτερη παρουσία στα εγκαίνια θα έχει και η Ένωση Κρητών Ελευσίνας.  Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες Δευτέρα-Κυριακή, 10.00-13.00 και 17.00-20.00.

Κατά τις πρωινές ώρες η Κινητή Έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και προβολές για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικιακής ομάδας και έχουν προσαρμοστεί στις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν όταν αυτά υλοποιούνται εκτός της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Το περιεχόμενό τους αφορά σε συγκεκριμένα θέματα και δραστηριότητες που προσεγγίζουν διαφορετικές όψεις της ζωής και του έργου του Κρητικού συγγραφέα.

Επιπλέον, τις Κυριακές 5/5/19 και 12/5/19, 11.00-12.00 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες, ενώ θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες ενηλίκων 10-25 ατόμων για τις ημέρες Δευτέρα 6/5/2019, Τετάρτη 8/5/2019, Σάββατο 11/5/2019, Δευτέρα 13/5/2019, Τετάρτη 15/5/2019 κατά τις ώρες 18.30 και 19.30, κατόπιν συνεννόησης. Το συντονισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ξεναγήσεων θα έχει η υπεύθυνη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου,  κ. Μαρίνα – Στέλλα Μαρινάκη.

Πληροφορίες: Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. 2105565614 και 2105565629.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει