Του Ανδρέα Παντερή*
Όλο και πιο συχνά όσο πλησιάζουν οι εκλογές, στον ηλεκτρονικό έντυπο τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και στην τοπική αυτοδιοίκηση μιλούν με θερμά λόγια για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Επισημαίνουν, σε όλους τους τόνους, τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο περιβάλλον και πως η επιστήμη είναι η αναγκαία συνθήκη για τη λήψη σωστών αποφάσεων.
Φαίνεται όμως πως όλα αυτά εντάσσονται στην προεκλογική «ρητορεία»
Πώς αλλιώς να σκεφτεί κανείς , όταν ένα τόσο μεγάλο έργο, όπως η κατασκευή ενός αεροδρομίου, η Πολιτεία απαξιώνει τους επιστήμονες και προχωρεί στα «μουλωχτά» την «πολιτική μεταφορά» του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στο Καστέλι;
Απαιτούμενο σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι να υπάρχει μια ανοικτά προσβάσιμη τράπεζα πληροφορίας για όλα τα θέματα εθνικής κλίμακας (και μη) στην οποία να μπορεί να καταφεύγει οποιοσδήποτε πολίτης για ενημέρωση.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρεις επιστολές από διάφορους φορείς στις οποίες εξηγούν τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταφοράς του αεροδρομίου στο Καστέλι. Σε συνέντευξή της η πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Βρέντζου τονίζει ότι το ΤΕΕ δεν έχει πάρει θέση για το αεροδρόμιο καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σκοπιμότητα του έργου.
Διαχρονικά οι ηγεσίες του Υπουργείου Μεταφορών λειτουργούν ως να διαχειρίζονται ταμεία και χωράφια του παππού τους.
Το 2003 και αφού είχαν παραληφθεί πλήρεις μελέτες του Λοξού Διαδρόμου , χωρίς καν επιστημονικούς λόγους, τεκμηρίωση, συζήτηση, επιχειρήματα, ενημέρωση ή δημόσια διαβούλευση, δηλώθηκε ξαφνικά με καθαρά πολιτική απόφαση, ότι αντί επέκτασης και ανακαίνισης εντός Ηρακλείου, απαιτείται ολική μετεγκατάσταση στο Καστέλι Πεδιάδας.
Ωστόσο, λόγω προχειρότητας-ανυπαρξίας μελετών, εκ των οποίων πάσχει ακόμα το έργο, αλλά και αλλεπάλληλες ανεκπλήρωτες ανακοινώσεις ως την πρόσφατη αιφνίδια δημοπράτησή του την 27-10-2016, όποιος μιλούσε πριν για αυτό θεωρούνταν μη σοβαρός, με αποτέλεσμα λιγότερες ειδήσεις και συζήτηση.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ σε συνέντευξή της 5/8/2018 αναφέρει ότι σε μια ευρεία σύσκεψη στην οποία είχαν λάβει μέρος το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς της Κρήτης, είχαν τεθεί σοβαρά ζητήματα για τη σκοπιμότητα και την επιλογή της θέσης για το νέο αεροδρόμιο.
Ενώ φαίνεται, λέει χαρακτηριστικά, ότι το θέμα σταματά εδώ, ξαφνικά ακούμε ότι γίνονται διάφορα πράγματα, όπως τοπογράφηση – κτηματολόγιο – μπαίνει υπεύθυνος μηχανικός κ.λ.π. χωρίς όμως να έχει γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς το έργο αυτό «κουμπώνει» με την ανάπτυξη που θέλουμε για την Κρήτη, ακόμα και με το νέο χωροταξικό το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.
Αγαπητοί συμπολίτες όσο και να έψαξα δεν βρήκα επιχειρήματα τα οποία να δικαιολογούν τη σπουδή για τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλι. Μπορεί οι εναλλακτικές λύσεις να είναι περιορισμένες, έχουν όμως απορριφθεί με συνοπτικές και αμφίβολες διαδικασίες. Δεν αναφέρεται για παράδειγμα πουθενά το ζήτημα πιθανής συνεργασίας των αερολιμένων Χανιά-Ηράκλειο-Σητεία σε ένα κοινό σύστημα.
Όλα αυτά είναι προφανώς αποτελέσματα «αλήστου μνήμης» λογικών “αποφασίζομε και διατάσσομε”.
Η μεταφορά του αεροδρομίου ενδιαφέρει άμεσα και τον Δήμο Μαλεβιζίου, γιατί ένας μεγάλος Μητροπολιτικός Δήμος πρέπει να περάσει μέσα από το Μαλεβίζι.
Αγαπητοί υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι πώς μπορείτε να σιωπάτε σε τέτοιες αντιδημοκρατικές διαδικασίες;
Αγαπητοί υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, πως μπορείτε να μιλάτε για ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Δήμο χωρίς τις συνέργειες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που σήμερα συνυπάρχουν στο Ηράκλειο λόγω άμεσης επαφής πόλης, αεροδρομίου, λιμανιού και Β.Ο.Α.Κ.; Είναι προφανές ότι το πιο μεγάλο αεροδρόμιο του νησιού πρέπει να παραμείνει δίπλα στο πιο μεγάλο εμπορικό λιμάνι του. Μαζί πόλη-αεροδρόμιο-λιμάνι-Β.Ο.Α.Κ., βελτιστοποιούν και αλληλοσυμπληρώνουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους με απολύτως ελάχιστο κόστος, με εύκολη κοντινή πρόσβαση, μεγάλες οικονομικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, ενώ αποκτούν πολύ υψηλότερη υπεραξία και πολύ μεγαλύτερη κοινή βιωσιμότητα. Εάν π.χ. το Ηράκλειο θέλει να γίνει ανταγωνιστική αφετηρία για κρουαζιέρες, το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει εδώ.
Αγαπητοί υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι , Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, υπάρχει χρόνος να πάρομε την πιο σωστή και απόφαση για τις επόμενες γενιές.
Έχετε υποχρέωση στο όνομα του Λαού, τον οποίο επικαλείστε και θέλετε να υπηρετήσετε, να μπείτε μπροστά και να απαιτήσετε το αυτονόητο, όπως προκύπτει από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία (Σύμβαση του Aarhous), που απαιτεί υποχρεωτική συμμετοχή-πλήρη ενημέρωση των ντόπιων στα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα του τόπου τους και υποχρέωση χρηστής διαχείρισης-καθαρού περιβάλλοντος για τις επόμενες γενεές.
Υ.Γ1
Είναι κι εκείνοι οι άνθρωποι
με τη στενή όραση
που δεν μπορούν να δουν
πέρα απ’ τη μύτη.
Εκείνοι που παλεύουν
να σου βάλουν τα γυαλιά τους
για να δεις
κι ας τους φωνάζεις ότι βλέπεις.
Είναι που δεν κατάλαβαν
Τόσες ματιές
Τόσες κι αλήθειες
κι έτσι βαφτίζουν
μόνη αλήθεια
* Ο Ανδρέας Παντερής είναι καθηγητής Μαθηματικών MSc, τ. δημοτικός σύμβουλος Δήμου Τυλίσου