Η Παιδαγωγική Ακαδημία τίμησε τον ευεργέτη της

925

Το μεγάλο Μακεδονομάχο, πολιτικό, ευεργέτη – δωρητή του τόπου μας, Γεώργιο Κατεχάκη, τίμησαν χθες τα σχολεία που στεγάζονται στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Οι μαθητές της Στ’  τάξης του 53ου και 54ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, θέλοντας να πουν  ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον δωρητή του οικοπέδου που στεγάζεται το σχολείο τους, αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους τον Γ. Κατεχάκη.

Μετά το πέρας του αφιερώματος οι μαθητές υποδέχτηκαν τον κ. Άρη Σταματάκη, συνταξιούχο του Υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, πρώην καθηγητή Κοινωνιολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, ποιητή και λογοτέχνη, ο οποίος κατάγεται από τον Πλάτανο Μεσσαράς, το χωριό του Κατεχάκη,  και ο παππούς του ήταν στενός οικογενειακός φίλος με τον μεγάλο στρατηγό.

Ο κ. Σταματάκης μίλησε για τη ζωή και τη δράση του καπετάν Ρούβα (Γ. Κατεχάκη) δίνοντας πάρα πολλές σημαντικές, ιστορικές πληροφορίες. «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Άρη Σταματάκη  για την ζωντανή και παραστατική περιγραφή των γεγονότων που ανιστόρησε, καθώς και την κα Μπαγιάτη Ειρήνη συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της σχολικής περιφέρειάς μας, για την πολύτιμη συμβολή της στο να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Σταματάκη», αναφέρουν τα σχολεία.

Ο κ. Σταματάκης με εκπαιδευτικούς των σχολείων

Ιστορικό κτήριο

Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, η Ακαδημία στεγαζόταν στον πρόναο και στον γυναικωνίτη του Αγίου Μηνά, αφού το κτήριό της, γιατί ακόμη, χρησιμοποιήθηκε απ’ τους Γερμανούς ως εργαστήριο. Μετά το τέλος της Κατοχής και για κάμποσα χρόνια, υπήρξε καταφύγιο άστεγων οικογενειών της πόλης μας. Στη δεκαετία του ‘50 αποπερατώθηκε το έργο με την προσθήκη του βόρειου τμήματος (αίθουσα εκδηλώσεων, αμφιθέατρο) και αργότερα του δεύτερου ορόφου.

Το 1957 μεταφέρθηκε η Παιδαγωγική Ακαδημία στο χώρο αυτό και λειτούργησαν εκεί και τα πρότυπα δημοτικά σχολεία Ηρακλείου (1ο 6/θέσιο, 2ο 3/θέσιο, 1/θέσιο). Σ’ αυτά έκαναν τις πρακτικές τους ασκήσεις, τις πρώτες τους διδασκαλίες οι σπουδαστές της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και εδώ παρακολουθούσαν υποδειγματικές διδασκαλίες από έμπειρους δασκάλους.

Σήμερα στεγάζονται το 53ο και το 54ο Δημοτικό Σχολείο το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει