Όραμά τους μια “πράσινη” πανεπιστημιούπολη

ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Κ.

1,910

Μία “πράσινη” πανεπιστημιούπολη, όπου οι φοιτητές θα μπορούν να μελετούν στα παγκάκια, με δέντρα, λουλούδια και ποδηλατόδρομους, οραματίζονται τριτοετείς στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που απαρτίζουν την Green Team.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, στο περιθώριο του συνεδρίου για την κλιματική αλλαγή, Climathon, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο, και ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί το Ίδρυμα, σε έναν χώρο φιλικό προς το περιβάλλον και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για οποιονδήποτε περιβαλλοντικά ευαίσθητο πολίτη ή φορέα.

Την ομάδα απασχολούν θέματα που άπτονται της οικολογικής συνείδησης, την προώθησή της, αλλά και την οικολογική αρτιότητα των πανεπιστημιακών δομών. Τα μέλη της εντοπίζουν καίρια σημεία βελτίωσης και στη συνέχεια εργάζονται προς την εύρεση δημιουργικών λύσεων ή προτάσεων αναβάθμισης.

Μία “πράσινη” πανεπιστημιούπολη οραματίζονται οι τριτοετείς φοιτητές  στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που απαρτίζουν την Green Team.

Ο Χάρης Λίβας, από τους ιδρυτές της ομάδας, αναφέρει στην «Π» πως υπάρχει ανοιχτό κάλεσμα για την ένταξη νέων μελών προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε το φθινόπωρο. Απευθύνεται σε φοιτητές και μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος αλλά και σε οποιονδήποτε έχει την θέληση να δραστηριοποιηθεί και μέσω των πράξεων του να δείξει πως η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους.

Όπως λέει, μέχρι σήμερα έχουν γίνει ανάλογες δράσεις, μεμονωμένες, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στην πανεπιστημιούπολη. Η Green Team θέλει να προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες, πάντα με την στήριξη των αρμόδιων οργάνων του Ιδρύματος. Θεωρεί πως είτε η πανεπιστημιούπολη στις Βούτες δεν σχεδιάστηκε από την αρχή κατάλληλα, είτε δε συντηρήθηκαν οι χώροι όπως θα έπρεπε.

Στο κάλεσμά τους, οι ιδρυτές της ομάδας τονίζουν «ως καθημερινοί χρήστες των χώρων του Πανεπιστημίου, οφείλουμε να τους προστατεύουμε και να τους διατηρούμε καθαρούς. Ένα αειφόρο περιβάλλον μάς επιτρέπει να διάγουμε καλύτερο βίο και παράλληλα απεικονίζει τον σεβασμό μας σε αυτό.

Σαν απλοί, καθημερινοί πολίτες περπατώντας στο δρόμο πιθανόν να σκεφτόμαστε: «Γιατί πετάνε τα σκουπίδια στο δρόμο ενώ ο κάδος είναι δίπλα;», «γιατί δεν φροντίζουν λίγο τα πάρκα, ώστε να φαίνονται πιο όμορφα;», «γιατί δεν αξιοποιούν αχρησιμοποίητους εξωτερικούς χώρους γεμίζοντάς τους με πράσινο;».

Ερωτήματα τα οποία θα έπρεπε να σκεφτόμαστε και εμείς σαν φοιτητές για τη δικιά μας πόλη, την Πανεπιστημιούπολή μας. Για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα και ζητάμε τη στήριξή σου».

Οι φοιτητές που ενώνουν τις δυνάμεις τους είναι ο Χάρης Λίβας από το Μάραθος, ο Άθος Παραλίκης από τις Σέρρες, ο Μιχάλης Μπουρμπάκης από τα Χανιά ενώ, αρχικά, την ομάδα είχε στηρίξει ο ερευνητής Αντώνης Γερόπουλος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει