Οι μελέτες για το αποτεφρωτήριο του Ηρακλείου

455

Την ανάθεση όλων των μελετών που απαιτούνται για την ανέγερση του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της δημοτικής Αρχής, η οποία έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατό να στερήσεις από τους συμπολίτες μας το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν την καύση αντί της ταφής του νεκρού σώματός τους.

Παράλληλα όμως το αίτημα αυτό προτάσσουν και αρκετοί συμπολίτες μας  διαφόρων εθνικοτήτων, που έχουν θέσει το ζήτημα της αποτέφρωσης ως επιτακτική ανάγκη.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Λότζια, δυστυχώς σήμερα μεταφέρονται νεκροί σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα  στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία.

Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες που επιθυμούν να μην ταφούν αλλά την εναλλακτική λύση της καύσης.

Όπως είναι γνωστό, το αποτεφρωτήριο αναμένεται να ανεγερθεί σε μια έκταση  45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού. Πρόκειται για μια ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου.

Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (καποδιστριακό) Δήμο Ν.Αλικαρνασσού για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Όπως έχει αποφασιστεί, η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή  δενδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και  σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει