Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί… της ΔΕΠΤΑΗ για παλιά οφειλή

ΜΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2008 ΠΟΥ “ΕΣΚΑΣΕ” ΤΩΡΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ

4.265

Νέα ρουκέτα σκάει στα χέρια της ΔΕΠΤΑΗ με αφορμή τη διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή δημοτική Αρχή, καθώς η εφορία διεκδικεί το ποσό του 1.869.388 ευρώ και  μάλιστα έχει ήδη δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης.

Μετά την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» με το ποσό των 11.814.687(!) ευρώ έρχεται νέα «βόμβα» από το παρελθόν της δημοτικής διαχείρισης και μάλιστα με καθυστέρηση 11 χρόνων, για να ταράξει τη ΔΕΠΤΑΗ.

Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης που συγκαλείται προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπισθεί ένα ζήτημα που προέκυψε με αφορμή τη διαχείριση του 2008.

Όπως προκύπτει, η ΔΕΠΤΑΗ το 2008 έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της Α’ φάσης. Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το έργο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα. Αυτό δεν έγινε τότε.

Σε έλεγχο που έγινε πρόσφατα, η εφορία θεωρεί ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ και ζήτησε τα χρήματα της επιστροφής του ΦΠΑ πίσω μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388. Ωστόσο εδώ το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ.

Τη νέα υπόθεση που έσκασε στα χέρια της σημερινής δημοτικής Αρχής καλείται να τη διαχειριστεί η διοίκηση της ΔΕΠΤΑΗ, η οποία ήδη έχει κινήσει τις διαδικασίες και  όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της, καθώς και για την ακύρωση της απαίτησης της εφορίας.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Μηνάς Καπετανάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης

Το θέμα επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Μ. Καπετανάκης ο οποίος σημειώνει ότι δυστυχώς πρόκειται για  πράξεις και παραλείψεις που δεν αφορούν τη σημερινή δημοτική Αρχή αλλά την προηγουμένη.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «το παρόν πρόβλημα είναι ένα ακόμα από τα πολλά που κληρονομήσαμε στη ΔΕΠΤΑΗ από την προηγουμένη δημοτική αρχή.

Όπως κάναμε και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, προβαίνουμε ήδη, στις απαραίτητες ενέργειες για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων της δημοτικής επιχείρησης και κατ επέκταση του Δήμου Ηρακλείου και των δημοτών μας».

Στο μεταξύ, η ΔΕΠΤΑΗ βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την απένταξη του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου από το πρόγραμμα «Πολιτισμός», με αποτέλεσμα ο Δήμος Ηρακλείου να καλείται να επιστρέψει  το ποσό των 11.814.687(!) ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στην πρώτη φάση του έργου που απεντάχθηκε.

Όπως τονίζει ο κ. Καπετανάκης, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για να ανατραπεί η εφιαλτική αυτή εξέλιξη για τον Δήμο και μάλιστα “είμαστε αισιόδοξοι” για την τελική έκβαση της προσπάθειάς μας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την επιστροφή των χρημάτων διότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον Δήμο».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει