Αφετηρία Προοδευτικής Συμπαράταξης

214

Παλιοί και νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες, αγαπητοί φίλοι!

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά και τον ενθουσιασμό μου για τη συνάντησή μας, σε καινούργιους επίκαιρους αγώνες για την Προοδευτική Συμπαράταξη.

Αυτονόητη για τους προοδευτικούς δημοκράτες η ανταπόκριση στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ για την συμπόρευση Αριστεράς- Κεντροαριστεράς, σε κρίσιμες στιγμές για το Έθνος και το Λαό.

Η ιστορική συγκυρία απαιτεί την ενότητα των Προοδευτικών Δυνάμεων για την εδραίωση των κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων που κινδυνεύουν από την απειλή της αντιδραστικής παλινόρθωσης της Δεξιάς.

Οι εποχές μπορούν να συγκριθούν με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας και των αγώνων του Λαού μας, και αντλούν δύναμη και σοφία από δόξες και τραύματα.

Στην σκοπούμενη αναχαίτιση της απειλής της Δεξιάς και Ακροδεξιάς επανάκαμψης, ας θυμηθούμε αυτές τις μεγάλες στιγμές, με στόχο να αντλήσομε πρόσοδο από τις επιτυχίες και προφύλαξη από τα τραύματα.

Πρώτη η εθνική ολοκλήρωση των αρχών του περασμένου αιώνα με τους Βαλκανικούς Πολέμους και την εθνική διπλωματία του εθνάρχη Βενιζέλου.

Η διαχρονική Βασιλοδεξιά ήταν απούσα, αν όχι πολέμια, στις προσπάθειας Λαού και Δημοκρατικής Παράταξης, υπεύθυνη για την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής που ακολούθησε, σφραγίζοντας την πιο ταραγμένη εποχή της σύγχρονης Ελλάδας.

– Η μεγαλειώδης εποποιΐα του ΕΑΜ στην Αντίσταση και Απελευθέρωση συναρτώμενη με την προσπάθεια για μια δημοκρατικότερη και κοινωνικά αλληλέγγυα πατρίδα, πολεμήθηκε λυσσαλέα από ξενόδουλους δεξιούς και ξένους νεοπροστάτες.

Τα τραύματα του ξενοκίνητου εμφυλίου σπαραγμού συντηρήθηκαν με ευθύνη των βασιλοδεξιών κυβερνήσεων μέχρι την δεκαετία του εξήντα για να σταματήσουν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 με την οφειλόμενη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την απονομή ηθικών και πρακτικών τιμών στους πραγματικούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήσαν αριστεροί δημοκράτες.

Τότε στην αφετηρία του το Κίνημα Αλλαγής ανακήρυττε στρατηγικό αντίπαλο τη Δεξιά και στρατηγικό σύμμαχο την Αριστερά.

Πολλοί από τους παρόντες συμμεριστήκαμε και πρωταγωνιστήσαμε στην προσπάθεια και την ελπίδα που δυστυχώς έμεινε ανολοκλήρωτη.

Πιο σωστά, προσδόθηκε από ανάξιους και αστικοφιλελεύθερους επίγονους και γόνους του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέλος οι μεγάλοι σύγχρονοι και εκσυγχρονιστές επίγονοι της ηγεσίας ολοκλήρωσαν την απαξίωση και τον ευτελισμό  του Κινήματος που σφραγίστηκε με την ανίερη κυβερνητική συνεργασία του χειρότερου ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου με την χειρότερη έκφραση της ΝΔ του Σαμαρά.

Το ΠΑΣΟΚ της Αλλαγής δεν έχει καμία συνάφεια με το ΠΑΣΟΚ του Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ του Κυριάκου Μητσοτάκη που προπαγάνδιζαν οι όψιμα πολιτικά μεταμορφωθέντες τελευταίοι ηγέτες του πάλαι ποτέ ένδοξου και του προδοθέντος Κινήματος.

Συνέπεια αυτής της ολίσθησης ήταν η απώλεια της ψυχής του Κινήματος Αλλαγής. Βασική αιτία για την οποία ο δημοκρατικός κόσμος που το στήριξε με πάθος στράφηκε στην ελπίδα μιας νέας ελπιδοφόρας παράταξης και έφερε στην εξουσία μαζί με άλλες δυνάμεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα με την εντολή να ολοκληρώσουν την ελπίδα της νέας πατρίδας.

Όμως οι συνθήκες το 2015 ήσαν αντίξοες και εξακολουθούν παρά τις βελτιώσεις που είναι ορατές μετά τις προσπάθειες των τελευταίων 4 χρόνων.

Για την ολοκλήρωση των μεγάλων προσδοκιών απαιτείται η συμπαράταξη των προοδευτικών συλλογικοτήτων και αγωνιστών ως μόνη εγγύηση της Δημοκρατικής Ολοκλήρωσης του τόπου.

Ας γίνομε κι εμείς μέρος της εγγύησης αυτής, εδώ από το Δημοκρατικό Ηράκλειο, για να εκπέμψουμε το δικό μας μήνυμα για αγώνες. Η οιωνοί είναι μαζί μας. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η Δεξιά εξοστρακίστηκε όταν επιτέλους ωρίμασαν οι αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές κομματικές οντότητες  και συνεργαζόμενες στην εξουσία οικοδομούν την πρόοδο του Πορτογαλικού Λαού.

Παρόμοιες διαδικασίες έγιναν στην Ισπανία του νέου Σοσιαλδημοκρατικού Σχηματισμού που προοιωνίζονται νίκη προς όφελος των Ισπανών στις εκλογές που επίκεινται.

Η αναχαίτιση της Δεξιάς και Ακροδεξιάς επανάκαμψης είναι αναγκαίος όρος μιας δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης πατρίδας.

Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι νέες συλλογικότητες που συντρέχουν του ΣΥΡΙΖΑ και οι ελεύθερες δημοκρατικές δυνάμεις του λαού που ανταποκρίνονται θετικά στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να εμπλουτίσουν με σχέδιο, νέες ιδέες, διορθώσεις και συμμετοχικές στην εξουσία διαδικασίες την όλη προσπάθεια.

Έτσι, όλοι μαζί να εγγυηθούμε την ευημερία σε μια δημοκρατική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, με επούλωση των μνημονιακών συμφορών και άμεση επιστροφή των νέων ανθρώπων που θα ανοικοδομήσουν τη νέα πατρίδα αποσοβώντας τον κίνδυνο της επιστροφής του Δεξιο-ακροδεξιού τέρατος.

Όλοι μαζί στους νέους αγώνες και στις νέες ΝΙΚΕΣ.

* Ο Κώστας Ασλάνης είναι πρώην δήμαρχος Ηρακλείου

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει