Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Διατήρησε την άνοδο, με ήπιες μεταβολές…

130

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά τα μικτά πρόσημα τόσο στον τραπεζικό κλάδο, όσο και στα blue chips. Στις 765,67 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με το τζίρο στα 55 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 27 εκατ. τεμάχια.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να προχωρήσει στην αποπληρωμή εκείνου του μέρους των δανείων του ΔΝΤ που φέρει πολύ υψηλό επιτόκιο (πάνω από 5%).

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε «θετικό σημάδι» τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και ερωτηθείς για τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Εάν η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το ΔΝΤ νωρίτερα θα πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με του πιστωτές της.

Αλλά αυτό είναι ένα θετικό σημάδι». Από την πλευρά του το ΔΝΤ έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη, αφενός διότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφετέρου διότι θα περιορίσει το ρίσκο του ΔΝΤ και θα ενισχύσει τα οικονομικά του μεγέθη.

Σε θετικό έδαφος συνέχισαν τόσο οι κύριες αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, όσο και οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, μετά και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σημαντική άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει