Η επιστολή Βισκαδουράκη και η πρόσβαση στον Άγιο Ματθαίο

298

Μία επιστολή ήταν αρκετή για να γίνει το αυτονόητο. Οι επισκέπτες του ναού θα έχουν πρόσβαση, πλέον, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου, όπου τοποθετείται μία διακριτική ξύλινη γέφυρα.

Αποστολέας είναι ο γνωστός Ηρακλειώτης συγγραφέας κ. Στέλιος Βισκαδουράκης και παραλήπτης το Ίδρυμα Όρους Σινά. Υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα Σωφρόνιο στα Χανιά, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του Ιδρύματος στην Κρήτη.

Στην επιστολή, ο κ. Βισκαδουράκης αναφέρει: «Στο Ηράκλειο και στην οδό Ταξιάρχου Μαρκοπούλου βρίσκεται ο παλαιός και πολύ γνωστός για τους Κρητικούς, ναός του Αγίου Ματθαίου. Ένας, όχι μόνο από τις πιο όμορφους ναούς εξωτερικά και εσωτερικά, αλλά και από τους πιο ιστορικούς, με βυζαντινές εικόνες ανεκτίμητης θρησκευτικής, καλλιτεχνικής αξίας και ομορφιάς, που οι πολίτες απολαμβάνουν στις κατανυκτικές κυριακάτικες Λειτουργίες και σε κάθε θρησκευτική εορτή.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μετά την κατάκτηση του ενετικού Χάνδακα (Ηράκλειο) το 1669, ο ναός, ήταν μέσα στις τρεις εκκλησίες που άφησαν οι Τούρκοι στους Χριστιανούς για να καλύπτουν τις θρησκευτικές υποχρεώσεις τους.

Ο ναός όμως βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους (ΑμεΑ, ηλικιωμένους, μανάδες με καρότσια, ανθρώπους με απλά ορθοπεδικά προβλήματα). Με το θάρρος του απλού πολίτη, του πιστού και τωρινού πλέον ΑμεΑ, καθώς και του πρώην επισκέπτη, περιπατητή και λάτρη του ναού αυτού και με απόλυτη ιστορική και θρησκευτική γνώση και συνείδηση, σάς παρακαλώ να διορθώσετε το φαινόμενο της ΜΗ προσβασιμότητας της σπουδαίας για όλους μας εκκλησίας.

Ο ναός του Αγίου Ματθαίου

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο κυρίως σημεία, εξωτερικά και εσωτερικά του ναού και τα οποία παραθέτω:

Α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: Το μεγάλο πρόβλημα της μη προσβασιμότητας που υπάρχει στον ναό εξωτερικά καθώς λόγω θέσης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Βεβαίως υπάρχει πλαγίως του ναού μια υποτυπώδης και αδιαμόρφωτη, χωμάτινη, κατηφορική, ακατάλληλη και επικίνδυνη είσοδος για ΑΜΕΑ. Προσωπικά, επιχείρησα με τη σύζυγό μου και το αναπηρικό αμαξίδιο κατάβαση πρόπερσι τη Μ. Πέμπτη και λίγο αργότερα εκ των πραγμάτων ανάβαση από το ίδιο σημείο, η οποία παραλίγο να αποβεί άκρως επικίνδυνη για μένα αν δεν προσέτρεχαν τρίτοι σε βοήθεια. Παρόμοιο περιστατικό συνέβει την ίδια μέρα πέρυσι. Για κυριακάτικες Λειτουργίες, εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος προσέγγισης.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αποκατάσταση της υπάρχουσας πλαγίως του ναού αδιαμόρφωτης (και εντελώς πρόχειρης κατάβασης-ανάβασης) εισόδου για ΑΜΕΑ, προς το προαύλιο και την εσωτερική είσοδό του. Χωρίς φυσικά να επηρεαστεί η εξωτερική εικόνα του (γκρέμισμα υπαρχουσών σκαλοπατιών, εξωτερικής εισόδου κλπ.), λόγω αρχαιολογικής αξίας και ιστορικότητας.

Β) ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Η είσοδος και η έξοδος για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στο εσωτερικό του ναού, είναι επίσης αδύνατη λόγω σκαλοπατιών. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι οι λειτουργίες στον συγκεκριμένο ναό, κατά γενική ομολογία των Ηρακλειωτών, είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές.

Εδώ επίσης, οφείλω να ξαναπώ ότι ο ναός είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και είναι κάτω από τη φροντίδα αρχαιολογικών υπηρεσιών. Η ουσία, η σημασία και η αξία όμως, πρέπει να συνάδουν και με τον σκοπό του, την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών ΟΛΩΝ των πιστών, ιδιαίτερα εκείνων, που η πρόσβασή τους καθίσταται αδύνατη.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κατασκευή διακριτικότατης, ξύλινης πρόσβασης στην είσοδο και έξοδο στον κυρίως ναό.

Η ανάληψη μικρού οικονομικού κόστους για την αποκατάσταση του προβλήματος θα πρέπει να θεωρείται μηδαμινή, σε σχέση με το αποτέλεσμα από ανθρώπινης, κοινωνικής και θρησκευτικής πλευράς για τους αδύναμους πιστούς. Ας ελπίσουμε τη φετινή Μεγάλη Εορτή της Χριστιανοσύνης, να μπορέσουμε και οι άνθρωποι με αδυναμίες, να παρακολουθήσουμε και να λάβουμε από κοντά στον συγκεκριμένο ναό, λίγο από τη λάμψη και το Φως της Θείας Ανάστασης».

Ο κ. Βισκαδουράκης κάνει γνωστό πως «η πρόταση έγινε αμέσως αποδεκτή από το Ίδρυμα Όρους Σινά και μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με τον πατέρα Σωφρόνιο στα Χανιά, υπεύθυνο του Ιδρύματος στην Κρήτη, έλαβα διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση του προβλήματος της πρόσβασιμότητας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ματθαίου στο Ηράκλειο».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει