Προβλήματα και ελεγχόμενες ζημιές από τον καιρό

Γλίτωσαν τα χειρότερα από τη νέα κακοκαιρία

348

Με θυελλώδεις ανέμους και έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις, η Κρήτη βρέθηκε χθες ξανά στο μάτι ενός νέου κύματος κακοκαιρίας που δημιούργησε προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και στις πτήσεις των αεροσκαφών.

Οι νέες ποσότητες νερού που έπεσαν στο νησί, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τα κατά τόπους φαινόμενα των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων που καταγράφονται σε όλη την έκταση του νησιού, καθώς τα εδάφη δεν έχουν ακόμα στραγγίξει τις βροχοπτώσεις που σάρωσαν το προηγούμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι τεράστιες ποσότητες νερού που δέχτηκε τη φετινή βροχομετρική περίοδο το νησί, έχουν σαν αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να αλλάξει ο γεωφυσικός χάρτης της Κρήτης.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Συγκεκριμένα προχθές το πρωί τα πλοία της γραμμής έδεσαν στο λιμάνι με ρυμουλκό, ενώ χθες το απόγευμα οι «Μινωικές Γραμμές»  ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τον απόπλου των πλοίων τους, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στο Αιγαίο μετά και την έκδοση σχετικής απαγορευτικής οδηγίας που έχει επιβληθεί από τα Λιμεναρχεία Πειραιά, Ηρακλείου και Χανίων, διευκρινίζοντας ότι τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν μετά την άρση του απαγορευτικού.

Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν πραγματοποιήθηκαν δύο πτήσεις εσωτερικού που επέστρεψαν στην Αθήνα, λόγω των σφοδρών ανέμων που έπνεαν εκείνη τη στιγμή στον αερολιμένα με εντάσεις έως και 10 μποφόρ.

Λόγω των ανέμων δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το αεροδρόμιο Χανίων, ενώ με μικρή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε ο κατάπλους του πλοίου της γραμμής Πειραιάς – Σούδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 10:00, οι ισχυρότερες ριπές καταγράφηκαν στο Σέμπρωνα Χανίων (145 χλμ/ώρα).

Διακόπηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα belley στον Πλατανιά

Με αφορμή το νέο κύμα κακοκαιρίας όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα και έκτακτες που ενδεχομένως προκύψουν, που για άλλη μια φορά έχουν επίκεντρο το βαρύτατα πληγωμένο νομό Χανίων.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, οι οποίες προκάλεσαν τη μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ιάρδανου, για προληπτικούς λόγους ασφαλείας, η Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας στη γέφυρα BELLEY στον Πλατανιά.  Μετά το πέρας των φαινομένων θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα γίνει εκ νέου ενημέρωση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Κατολισθήσεις

Εξάλλου, λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τη νέα κακοκαιρία, οι δρόμοι Αλικιανός-Πρασές-Σέμπρωνα (τμήμα Χλιαρό-Σέμπρωνα), όπως και ο δρόμος Φουρνές-Λάκκοι-Ομαλός θα είναι κλειστοί στην κυκλοφορία μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Προβλήματα σε σημεία του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκαλεί η κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους. Στα παραπάνω σημεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρίσκονται ήδη τα συνεργεία και μηχανήματα της Π.Ε. Χανίων, που καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Τα κύματα «χτύπησαν» και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων με τις αρχές να συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τη διάβαση σε τμήματα της χερσαίας ζώνης.

Για λόγους ασφαλείας στη μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών κλειστά παραμένουν το Δημοτικό σχολείο του Σκινέ, καθώς και το Γυμνάσιο – Λύκειο του Αλικιανού.

Κατολίσθηση σημειώθηκε μετά την είσοδο της Παναγίας Κεράς στο Λασίθι, προς τη διασταύρωση στο Κράσι. Οι οδηγοί καλούνται να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και, εάν υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει