Άξιος απόγονος του Πλάτωνα μπορεί να θεωρηθεί ο μαθητής της Β΄ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, Μάνος Σπυριδάκης, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον προκριματικό του 8ου Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου.
Ο Μάνος είναι ένας από τους 15 μαθητές που θα λάβουν μέρος στον τελικό που θα διεξαχθεί στην Πάτρα στις 22 με 23 Μαρτίου και αν προκριθεί θα συμμετέχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που θα γίνει στη Ρώμη στις 16 με 19 Μαΐου.
Ο φιλόλογος του σχολείου, κ. Νίκος Ψαρομήλιγκος, εξηγεί στην «Π» πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό καθώς η ύλη του δεν διδάσκεται στο σχολείο. Όσοι λαμβάνουν μέρος καλούνται να μελετήσουν και να επεξεργαστούν φιλοσοφικά κείμενα, κάτι που απαιτεί πολύωρη απασχόληση και μεγάλη προσπάθεια.
Τα χρονικά, επίσης, όρια είναι πολύ στενά καθώς η ύλη του διαγωνισμού ανακοινώθηκε λίγο διάστημα πριν από τη διεξαγωγή του. Το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου λαμβάνει μέρος από τον τέταρτο διαγωνισμό, μαθητές του είχαν διακριθεί στον τέταρτο και τον πέμπτο, φέτος είναι η τρίτη φορά που το σχολείο θα έχει συμμετοχή στον τελικό και ο στόχος τώρα είναι η διεθνής ολυμπιάδα.
Είχαν δηλώσει συμμετοχή 16 μαθητές από το σχολείο, τελικά συμμετείχαν 13, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να προλάβουν να ανταπεξέλθουν στα χρονικά όρια που είχαν.
Για τον Μάνο Σπυριδάκη, ο καθηγητής του αναφέρει πως διαθέτει κριτική σκέψη, κάτι που είναι απαραίτητο για το διαγωνισμό, και είναι σε θέση να διατυπώνει με σαφήνεια την άποψή του είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με κάτι.
Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν ο λόγος και τα πάθη, το πώς σχετίζονται τα ταπεινά ανθρώπινα πάθη με τη λογική. Οι μαθητές κλήθηκαν να μελετήσουν κείμενα των Πλάτωνα, Karl Bormann, David Hums και Friedrich von Schiller.
Το ερώτημα, στο οποίο ο Μάνος επέλεξε να απαντήσει, αφορούσε στην σχέση της ιδιωτικής ζωής και της ηθικής. Στην πηγή που τους δόθηκε, υπήρχε το ερώτημα πώς ένα δημόσιο πρόσωπο μπορεί να κάνει ανδραγαθήματα ενώ στην ιδιωτική του ζωή δεν ακολουθεί τους κανόνες της ηθικής.
Υπήρχε η διατύπωση πως πιο εύκολα μπορώ να δω τον Σωκράτη στη θέση του Μεγάλου Αλέξανδρου να πράττει ανδραγαθήματα και να επιβραβεύεται, παρά τον Μ. Αλέξανδρο στη θέση του Σωκράτη να πράττει το ηθικό στην αφάνεια.
Οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν πώς σχετίζονται αυτά τα δύο ζητούμενα και πώς πρέπει να δρα κανείς στη ζωή του.
Ο Μάνος αναφέρει πως για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, είχε τις βάσεις από το σχολείο όσο αφορά στο σκεπτικό που ακολούθησε.
Ο ίδιος είναι μαθητής της θετικής κατεύθυνσης και θεωρεί πως με την εμπειρία στις θετικές επιστήμες μπόρεσε να εντάξει το σκεπτικό του στη φιλοσοφική λογική. Υπάρχουν τα αξιώματα που πρέπει να ταξινομήσει κανείς για να σταθούν λογικά στον χώρο και να ενταχθούν στη φιλοσοφική σκέψη.
Ο Μάνος αναφέρει πως και στην αρχαία Ελλάδα, δεν υπήρξε ένας μαθηματικός, ένας επιστήμονας, γενικότερα, χωρίς να έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέμα ειδίκευσης στην κάθε επιστήμη, στη βάση όλων, όμως, των επιστημών υπάρχουν φιλοσοφικές αρχές.
Για τον διαγωνισμό σχολιάζει πως «σου έδινε την ευκαιρία να παρουσιάσεις ένα όχι τόσο εκθεσιακό κείμενο σε κουτάκια σκέψης, να αναπτύξεις μία θεώρηση του κόσμου δική σου και να την τεκμηριώσεις κατάλληλα.
Είναι κάτι πιο ουσιαστικό ώστε να αναπτύξεις την προσωπικότητά σου».
Ο Μάνος θέλει να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και να ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που να έχει σχέση με τα Μαθηματικά, το μάθημα που του αρέσει ιδιαίτερα.
Στον ελεύθερο του χρόνο, του αρέσει να διαβάζει βιβλία, οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι ο Χένρι Μίλερ και ο Έρμαν Έσσε, του οποίου τα κείμενα τον έχουν εμπνεύσει.