Σμπαράλια τα δίκτυα από την ορμή του Αποσελέμη

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΝΕΡΟ!

3,697

Την ίδια ώρα που το φράγμα Αποσελέμη υπερχείλιζε και όλοι εμείς πανηγυρίζαμε γιατί επιτέλους καταφέραμε να τροφοδοτηθούμε με το πλημμυρικό νερό -πολύ νωρίτερα από όσο είχε αρχικά σχεδιαστεί- από ό,τι φαίνεται βιαστήκαμε να χαρούμε, διότι μια μεγάλη ζημιά αποδιοργάνωσε πλήρως το σύστημα υδροδότησης της πόλης. Για τρεις μέρες το Ηράκλειο έμεινε χωρίς νερό με αποτέλεσμα τα δίκτυα της πόλης κυριολεκτικά να στραγγίξουν.

Τεράστια προβλήματα ανέκυψαν στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, των Πατελών, του Μασταμπά, των Μεσαμπελιών, της Θερίσου, των Δειλινών και στο Κορώνι Μαγαρά, όπου οι κάτοικοι και εξοργίστηκαν βλέποντας τα πλημμυρικά νερά να κοντεύουν να βουλιάξουν το νησί και στις βρύσες τους να μην τρέχει ούτε σταγόνα.

Λόγω της μεγάλης ζημιάς που προέκυψε, για την οποία τα τεχνικά στελέχη της ΔΕΥΑΗ δεν  ενημέρωσαν εγκαίρως τους πολίτες, καταγράφηκαν σφοδρές αντιδράσεις δημοτών οι οποίοι αγανακτισμένοι σχολίαζαν σκωπτικά «πώς γίνεται να πνιγόμαστε στο νερό και στα σπίτια μας να μην έχουμε ούτε για να πλύνουμε τα πιάτα μας».

Όπως αποδείχτηκε στην πορεία, η ζημιά που προκλήθηκε συνδέεται απολύτως με την τροφοδότηση της πόλης από το νερό του Αποσελέμη, το οποίο ήρθε με πίεση και συνέθλιψε τους αγωγούς υδροδότησης. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δίκτυο υδροδότησης της πόλης, το οποίο τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να αποκατασταθεί.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει, το πρόβλημα εστιάζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή στην  περιοχή Παπά Τίτου μετόχι, από την οποία διαχέεται το νερό στο πιο μεγάλο μέρος της πόλης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργο Βουρεξάκη, το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη ήρθε με πολύ μεγάλη πίεση και προωθήθηκαν μέσα στη δεξαμενή μεγάλες ποσότητες νερού. Λόγω της πίεσης κάποια δίκτυα νερού έσπασαν, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στη δεξαμενή.

Έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η όλη διαδικασία αποκατάστασης κράτησε τρεις μέρες. Ωστόσο στο πλαίσιο της διαχείρισης των ζημιών, οι δεξαμενές άδειασαν και καταναλώθηκαν όλες οι διαθέσιμες ποσότητες νερού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να επιστρέψουμε ξανά στην ομαλή τροφοδοσία του νερού, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Όπως σημειώνει, θα πρέπει όλες οι δεξαμενές που έχουν αδειάσει να ξαναγεμίσουν από την αρχή ώστε να ξεκινήσει σωστά η διανομή νερού.

Ήδη βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, και μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αντιμετώπιση και των τελευταίων προβλημάτων που άφησε πίσω της η αποδιοργάνωση που προκλήθηκε μετά τη ζημιά στα δίκτυα λόγω της πίεσης του νερού του Αποσελέμη.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει