Η γέφυρα του Πλατανιά σαν να έχει... βομβαρδιστεί

Αγώνα δρόμου δίνει η Κρήτη για να επανέλθει στην κανονικότητα μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών που έπληξαν κυρίως Ρέθυμνο και Χανιά.

Παρά την άμεση και μαζική ενεργοποίηση κυβερνητικών στελεχών και αιρετών όλων των επιπέδων, οι πληγές που έχει αφήσει πίσω της η «Ωκεανίδα» είναι βαθιές και δύσκολα μπορούν να επουλωθούν.

Με τις πρώτες βασικές εκτιμήσεις της κατάστασης, ειδικότερα οι Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα, αν δεν περάσουν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες. Την ίδια στιγμή, ο Βόρειος Οδικός Άξονας σε πολλά σημεία του παραμένει απροσπέλαστος, ενώ χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Τα θέματα που προκύπτουν είναι αρκετά και σχετίζονται κατά πρώτο και κύριο λόγο με την καθημερινότητα των κατοίκων που ζουν στις πληγείσες περιοχές. Αυτό συμβαίνει διότι η τροφοδοσία τους σε αγαθά, η προσβασιμότητά τους σε υπηρεσίες και μεταφορές, αλλά και ο τρόπος ζωής τους εν γένει, οφείλει να τροποποιηθεί, τουλάχιστον μέχρι να αποκατασταθούν στοιχειωδώς κάποιες υποδομές.

Οι καταστροφές παράλληλα, ενδέχεται να επηρεάσουν ή και να επηρεάζουν ήδη, την επαγγελματική δραστηριότητα ανθρώπων, τις κοινωνικές συναναστροφές τους, τις ανάγκες τους σε  παιδεία και υγεία.

Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα σχετίζεται με την αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της Κρήτης, που είναι ο τουρισμός.

Ήδη κάποιες μονάδες ετοιμάζονταν από τώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο που αρχίζει σε έναν μήνα, ενώ στελέχη βρίσκονταν υπ’ ατμών ώστε να προετοιμάσουν δομές και υποδοχή τουρισμών.

Τώρα όμως, με τις εικόνες βιβλικής καταστροφής σε κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές, αλλά και με την μη δυνατότητα για άμεσες αποκαταστάσεις που προσκρούουν σε αντικειμενικές δυσκολίες, τίθεται το ερώτημα του πόσο θα επηρεαστούν οι συγκεκριμένοι Δήμοι, ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στην εργασία, αλλά και πώς θα γίνει η διαχείριση των επισκεπτών που αναμένεται να αρχίσουν την έλευσή τους σε λιγότερες από 50 ημέρες.

 

Διαβάστε αναλυτικά: