Δεν άφησε τίποτα όρθιο η “Ωκεανίς”

378

Σε έναν πρωτοφανές κλοιό κακοκαιρίας βρέθηκε από χθες η δυτική Κρήτη, στην οποία η επέλαση της Ωκεανίδας ήταν σαρωτική.

Στο κέντρο των Χανίων, από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, αφού πολύ μεγάλα δέντρα έπεσαν σε αυτοκίνητα στο πλάι του δημοτικού κήπου Χανίων. Πτώση δέντρου πραγματοποιήθηκε επίσης και στο Φράγκικο Πάρκο στα Παχιανά.

Μέρος ερειπωμένου κτηρίου κατέρρευσε στο πάνω Κουμ Καπί χθες, ενώ συνεργεία του Δήμου έκλεισαν τον δρόμο για λόγους ασφαλείας.

Υπερχειλίσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην παλιά εθνική οδό από Καλύβες προς Καλάμι, με τα ύψη νερού στον ποταμό Κοιλιάρη να θεωρούνται πρωτοφανή.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στα Χανιά
Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στα Χανιά

Πρωτοφανείς ήταν οι καταστάσεις και στο Δήμο Πλατανιά, όπου παρατηρήθηκαν εικόνες καταστροφής. Λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νερού που τρέχουν από τις πλαγιές διακόπηκε η κυκλοφορία στη σήραγγα Τοπολίων, ενώ λόγω κατολισθήσεων διακόπηκε και η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο από Σκινέ-Πρασέ- Σέμπρωνα- Αγία Ειρήνη.

Ο Δήμος Κισάμου ανακοίνωσε ότι ο δρόμος από Τοπόλια έως Μύλους της Τοπικής Κοινότητας Βλάτους είναι κλειστός λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου νερού στην περιοχή. Επιπλέον, καλούνται οι κάτοικοι οικιών που βρίσκονται παραπλεύρως του Τυφλού Ποταμού, από τον Κατσοματάδο έως και Καλουδιανά, να είναι σε ετοιμότητα απομάκρυνσης από τα σπίτια τους λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Η Αστυνομία προχώρησε στην απομάκρυνση των κατοίκων από δύο σπίτια που βρίσκονταν στην όχθη του ποταμού Κερίτη, αφού η ροή του ποταμού, έφθασε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από τα σπίτια. Ο δρόμος Αλικιανός-Φουρνές ήταν αρκετά επικίνδυνος με πολύ μεγάλες δυσκολίες αφού πραγματοποιούνταν συνεχείς κατολισθήσεις.

Το λιμάνι των Χανίων
Το λιμάνι των Χανίων χθες (φωτό Μπουζης)

«Στον Δήμο μας μόνο έξι γέφυρες έχουν καταρρεύσει ή είναι υπό κατάρρευση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Πέρα από τα προβλήματα στη γέφυρα του Αλικιανού, απογοητευτικές ήταν και είναι και εικόνες στα χωριά Σκινές, Φουρνές, Μεσκλά, τα οποία πλημμύρισαν, ενώ οι κατολισθήσεις ήταν συνεχείς.

Αναλυτικότερα, στα Μεσκλά ο χείμαρρος μπήκε σε δύο σπίτια ενώ ο δρόμος προς το χωριό έκλεισε.  Το βουνό στο ύψος του φούρνου Περάκη ανάμεσα σε Αλικιανό και Φουρνέ έπεσε, ενώ επίσης έπεσε κι ένας τεράστιος πλάτανος στη μέση του δρόμου. Κλειστή παρέμεινε και η γέφυρα στον Φουρνέ καθώς η διάβασή της είναι επικίνδυνη.

Συνολικότερα όμως, ο νομός των Χανίων κόπηκε στα δύο με τον Πλατανιά, την Κίσαμο και το Σέλινο να έχουν σχεδόν αποκλειστεί. Μέχρι στιγμής, πέντε είναι οι γέφυρες που έχουν καταρρεύσει, το οδικό δίκτυο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι πολλαπλές, με τη ΔΕΗ να ζητά συγγνώμη, ενώ τα προβλήματα δείχνουν πως δεν έχουν τέλος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει