Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Άντεξε τις πιέσεις και συνέχισε ανοδικά…

224

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα περισσότερα blue chips να καταγράφουν κέρδη και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη στις 671,50 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα και πάλι ο τζίρος των συναλλαγών.

Μια στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις συναλλάσσονται με περισσότερες από μια τράπεζες, όταν στη Γερμανία το σχετικό ποσοστό είναι μια στις τρεις. Στη δε Γαλλία οι επιχειρήσεις είναι «πιστές» στους τραπεζίτες τους και έχουν «αποκλειστικές» συνεργασίες.

Τα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση που συνέταξαν οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η διαφοροποίηση ωστόσο δεν στάθηκε ικανή για να προστατέψει τις επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επηρεάσθηκε καθολικά από την κρίση χρέους.

Είναι ενδεικτικό πως όταν στην Ελλάδα το 50,4% των επιχειρήσεων φέρεται να συναλλάσσεται με περισσότερες από μια τράπεζες, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 40,3%, στην Γερμανία στο 32,2%, στην Πορτογαλία στο 37,9%, στην Αυστρία στο 20,4%, στην Ολλανδία στο 0,4% και σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιρλανδία είναι μηδενικό, ήτοι οι επιχειρήσεις των χωρών αυτών εμφανίζονται να έχουν σχέση μόνο με μια τράπεζα.

Το δικό μας πολιτικό σχέδιο ήταν εκείνο που οδήγησε τη χώρα στο ξέφωτο, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον μίνι ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ευρωπαϊκό παράδειγμα επιτυχίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι κύριες αγορές της Ευρώπης, εν μέσω ελπίδων για εξεύρεση λύσης στις διαφωνίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και επίτευξης συμφωνίας. Νευρικότητα επικράτησε στους αμερικανικούς δείκτες.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει