Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Με στήριξη από τις τράπεζες…

129

Οριακά θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Τρίτης, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει σημαντικά κέρδη, συμβάλλοντας στη διατήρηση του θετικού κλίματος.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 655,09 μονάδες, με το τζίρο να φτάνει τα 29,78 εκατ. ευρώ.

Απολύτως συμπληρωματικά είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος για την υποβοήθηση της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν ταχύτερα τα «κόκκινα» δάνεια, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους.

Οι δύο προτεινόμενοι μηχανισμοί έχουν περάσει υπό την «ιδιοκτησία» της κυβέρνησης, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συσταθεί ομάδα εργασίας για την αξιολόγησή τους, ώστε εν συνεχεία να κατατεθούν στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Μέχρι στιγμής, τόσο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός όσο και οι θεσμοί αντιμετωπίζουν θετικά τις παραπάνω προτάσεις, καθώς θέτουν τις βάσεις εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, αντιμετωπίζοντας, συνδυαστικά, διαφορετικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η DG Comp δύσκολα θα εγκρίνει δύο συμπληρωματικούς μηχανισμούς υποβοήθησης για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως διαβλέπει η UBS, η μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την αποκλιμάκωση του κόστος κινδύνου και θα διευκολυνθεί από τη μεταφορά δανείων προς τα SPV (εταιρείες ειδικού σκοπού). Η συμμετοχή ωστόσο στις εταιρείες ειδικού σκοπού δεν θα είναι ανώδυνη και θα οδηγήσει σε απώλειες κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κλάδο, αν και οι κίνδυνοι κεφαλαιακού ελλείμματος είναι περιορισμένοι για τις περισσότερες συστημικές τράπεζες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα όλων στραμμένο στις πολιτικές και εμπορικές εξελίξεις. Με κέρδη συνέχισε και το αμερικανικό χρηματιστήριο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει