ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΔΥΠΕ κατά εργαζομένων για ΤΟΜY και Κέντρα Υγείας

562

Για σωρεία ανυπόστατων και ψευδών καταγγελιών από τον Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης κάνει λόγο η ΔΥΠΕ Κρήτης απαντώντας στον Σύλλογο που κατήγγειλε ότι η ΔΥΠΕ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας του νησιού. Ωστόσο η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας παραθέτει στοιχεία για τις προσλήψεις που έχουν γίνει, τονίζοντας ότι οι καταγγέλλοντες έχουν προσωπικές σκοπιμότητες. Η ΔΥΠΕ υπογραμμίζει:

“Αναφορικά με την καταγγελία του  Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης, που δημοσιεύσατε στην έγκριτη εφημερίδα σας η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ έχει να δηλώσει τα εξής:

Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ και η έμπρακτη στήριξη του ΕΣΥ ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας και αυτό αποτυπώθηκε με αποφάσεις διορισμού τόσο ιατρικού όσο και λοιπού προσωπικού αλλά και αγορά νέου βιοϊατρικού εξοπλισμού που αναβάθμισε τις υπηρεσίες του μεγαλύτερου Κ.Υ. της Κρήτης το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τo 2015”.

“Mιλάμε με αριθμούς”

Στη συνέχεια η ΔΥΠΕ αναφέρεται στις προσλήψεις που έχουν γίνει. Συγκεκριμένα:

“Οι αριθμοί είναι αδιάψευστες αποδείξεις αυτής της στήριξης και αντιστοιχούν στην πρόσληψη 11 επικουρικών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγου, δερματολόγου, οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, παιδιάτρου, ακτινολόγου, κυτταρολόγου και 2 οδοντιάτρων. Καθώς και στην ενίσχυση με 1 μόνιμο παιδίατρο, 1 πνευμονολόγο και 3 γενικούς γιατρούς. Επίσης έχει προκηρυχθεί και  μια θέση μόνιμου γιατρού κυτταρολόγου. Ανάλογη είναι και η ενίσχυση με λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η συνεχής αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα, γενικό και καρδιολογικό υπέρηχο, ορθοπαντογράφο, μαστογράφο, οδοντιατρικές έδρες σίγουρα δεν αποτελούν «καθημερινή και συνεχόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΚΥ».

Η 7η ΥΠΕ προχωρώντας στην υλοποίηση της σημαντικότατης για την υγεία των πολιτών μεταρρύθμισης με βάση το ν.4486 έχει μέχρι τώρα θέσει σε λειτουργία 10 Τοπικές Μονάδες Υγείας με 50.000 εγεγγραμμένους έως τώρα πολίτες παρέχοντας δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Κ.Υ. αναζητήθηκε χώρος για τη στέγαση της 5ης ΤΟΜΥ Ηρακλείου εντός του Κ.Υ. Ηρακλείου εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό του Κ.Υ. με διοικητικό, νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και κοινωνικό λειτουργό, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες χωρίς να διαταράσσεται σε καμία περίπτωση η λειτουργία του Κ.Υ”.

“Υστεροβουλία και σκοπιμότητες”

Η ΔΥΠΕ συνεχίζει:

“Προκαλεί επομένως πολλά ερωτηματικά η σωρεία ανυπόστατων και ψευδών καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης . Ενέργειες σαν κι αυτήν σίγουρα δεν είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ΠΦΥ .

Αντίθετα αποτελούν θλιβερά κατάλοιπα ενός παρωχημένου συντεχνιακού συνδικαλισμού που εμφορείται από προσωπικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες που ουδεμία σχέση έχουν ούτε με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και πολύ περισσότερο ούτε των πολιτών.

Όπως και να είναι πάντως το σημαντικότατο έργο που προσφέρεται από το Κ.Υ. Ηρακλείου και τις αποκεντρωμένες μονάδες του (1η,2η,3η,4η ΤΟΜΥ και Τοπικό Ιατρείο Αλικαρνασσού) δεν μπορεί να αμαυρωθεί από το μηδενιστικό, καταγγελτικό λόγο του Συλλόγου Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης”.  Kαι καταλήγει:

“Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ θα συνεχίσει με την ίδια συνέπεια να στηρίζει τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ με μόνο κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών”.

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δηλώνουν με ανακοίνωσή τους τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει