ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ: Ήρθαν σε “ιερή” συμφωνία για τον Άγιο Μηνά

Προγραμματική σύμβαση για τη σωτηρία του μεταξύ υπουργείου πολιτισμού και περιφέρειας

466

Το «ναι» είπε χθες η υπουργός  Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, για να προχωρήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά που εμφανίζει ρηγματώσεις, αποκολλήσεις πέτρινων τμημάτων του και υγρασία, που επιβάλλουν την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου αποκατάστασης.   Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες η υπουργός με το σύνολο των βουλευτών της Κρήτης, τέθηκε από όλους το κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης του Ναού, για το οποίο η κ. Ζορμπά ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει.

Ειδικότερα όλοι οι βουλευτές του νομού υπογράμμισαν στην υπουργό την ανάγκη να δοθεί διεξοδική λύση τονίζοντας ότι δεν μπορεί η πολιτεία να κλείνει τα μάτια σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα το οποίο έχει πολυεπίπεδες διαστάσεις και σύσσωμη η τοπική κοινωνία διεκδικεί λύση. Η κ. Ζορμπά εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένη και τόνισε ότι θα προχωρήσει για το σκοπό αυτό σχετική  προγραμματική σύμβαση. Όπως είπε, πολύ σύντομα θα ενημερώσω για τα περαιτέρω”.

Η πολιτική δέσμευση της κ. Ζορμπά «κουμπώνει» απόλυτα με την προσέγγιση του Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε, ο οποίος σε μια από τις επισκέψεις του στο Ηράκλειο είχε  επισκεφθεί τον Ναό και πρότεινε ως λύση την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης. Στη βάση αυτή, η πρόταση που έχει διαμορφωθεί προβλέπει ότι η Περιφέρεια θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο, ώστε να προχωρήσει όλος ο μελετητικός σχεδιασμός και αφού προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, την επίβλεψή του θα αναλάβει στέλεχος του ΚΑΣ.

Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση του Ναού επιβαρύνεται συνεχώς, καθώς εμφανίζει διάφορα προβλήματα που απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους. Από το ιστορικό και διατηρητέο μνημείο του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά έχουν αποκολληθεί βαριά πέτρινα κομμάτια που έπεσαν στο έδαφος και από πραγματική τύχη δεν είχαμε κάποιο ατύχημα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σοβαρές μετατοπίσεις και ρηγματώσεις στα πετρώματα της Εκκλησίας.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται προ τετραετίας, όπως είχε αποκαλύψει η «Π» στις 21-7-14, όπου άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες σοβαρές ρηγματώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν την ανησυχία  του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου το οποίο αναζητά εναγωνίως το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας, προκειμένου να ασχοληθεί ενδελεχώς με τη στατικότητα αλλά και με τη μελέτη του σπουδαίου αυτού ιστορικού μνημείου.

Το συνολικό πόρισμα που έχει συντάξει ο πολιτικός μηχανικός και πρωτοψάλτης του Αγίου Μηνά Γεώργιος Νιούτσικος έχει καταγράψει με αναλυτικό τρόπο τα προβλήματα που εντοπίζονται τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ναός σήμερα αντιμετωπίζει μεγάλες ζημιές που σημειώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού, οι οποίες είναι ορατές με την πρώτη ματιά και δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για τη στατικότητά του”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει