ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΚΑΤΣΟΥΝΙΕΣ: Σε δεύτερο βαθμό η απεχθής δολοφονία

Ξανά στο εδώλιο οι τρεις για τη δολοφονία με τις μαγκούρες

359

Η υπόθεση της δολοφονίας με μαγκούρες του 51χρονου συνταξιούχου ναυτικού Κώστα Προβιδάκη στο Αντισκάρι, η οποία είχε προκαλέσει κοινωνική κατακραυγή, αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό την ερχόμενη Τετάρτη. Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης θα βρεθούν δύο αδέλφια από το Αντισκάρι, ηλικίας 37 και 28 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας 30χρονος από τη Γέργερη.

Μετά από ένα ολονύκτιο θρίλερ το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει  και στους τρεις την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Απέναντι στην αποτρόπαια δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε με μαγκούρες και ποδοπατήθηκε αναίτια, η έδρα του δικαστηρίου υπήρξε «μπετόν αρμέ», πεπεισμένη ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους  κανένα ελαφρυντικό.

Μοναδική «ρηγμάτωση» στη συμπαγή στάση της έδρας  η περίπτωση του 30χρονου για τον οποίο  μία δικαστής και μία ένορκος είχαν την άποψη ότι έπρεπε  να κηρυχθεί ένοχος για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διαφάνηκε ρήξη στην υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων, κάτι που επιβεβαιώθηκε ξεκάθαρα πια κατά τις απολογίες τους ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου. Ο μεγαλύτερος αδελφός επιχείρησε να απεμπλέξει τον μικρότερο, ο οποίος μέχρι τέλους επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 51χρονου, εμπλέκοντας όμως τον 30χρονο συγκατηγορούμενό του.

Προανακριτικά είχε αναλάβει την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε κατάσταση μέθης. Η στάση του αυτή «πυροδότησε» την έκρηξη του νεαρού  από τη Γέργερη, ο οποίος σηκώθηκε και «κάρφωσε» τα δύο αδέλφια. Καταπέλτης ήταν στην αγόρευσή της η εισαγγελέας έδρας κ. Μαρία Πολιτάκη, η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένα βίαιο περιστατικό που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και ξεπέρασε τα όριά της. Για τους κατηγορούμενους είπε ότι είναι «θιασώτες της ωμής και τυφλής βίας και εμφορούνται από τα κατώτερα ένστικτά τους».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και οι τρεις συμμετείχαν στον θανάσιμο ξυλοδαρμό του Κώστα Προβιδάκη, ενώ έκανε λόγο για «εγκληματικό σχέδιο» από μέρους τους με μοναδικό κίνητρο τον «τυφλό εγωισμό».

Να σημειωθεί ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο βασική γραμμή της υπεράσπισης ήταν ότι ο άτυχος Κώστας Προβιδάκης εξέπνευσε από παθολογικά αίτια λόγω στεφανιαίας νόσου, κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό. «Να αποφασίσετε  κατά συνείδηση και να δώσετε  την απάντηση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην «τυφλή και ωμή βία», κάλεσε τους ενόρκους η εισαγγελέας.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά,  η ετυμηγορία τους έπρεπε  να αποτελέσει ορόσημο τόσο για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους όσο και για άλλα μέλη της κοινωνίας μας. Να αποτελέσει ενδεχόμενο   ανάχωμα για παρόμοιες βάναυσες και βίαιες συμπεριφορές.  Ο Κώστας Προβιδάκης ήθελε απλά να επισκεφθεί τον μικρότερο γιο του στο Αντισκάρι.

Το τραγικό συμβάν συντελέστηκε αναίτια και απρόκλητα με αφορμή μία παρατήρηση για την προτεραιότητα. Μαζί του στο αυτοκίνητο ήταν ο άλλος του γιος, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει και να διασώσει τη  ζωή του. «Όταν γύρισα, είχαν τελειώσει όλα. Το κεφάλι του ήταν πολτοποιημένο, τα μάτια του είχαν πεταχτεί έξω.

Ήταν διαλυμένος. Δεν μπορώ να περιγράψω άλλα. Ήμουν τρομοκρατημένος. Αν έμενα εκεί, θα είχα το ίδιο τέλος».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει