Αλεξάνδρα Μανουσάκη: “Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι…”

1,779

Η ταινία ήταν μια ιδέα της Χανιώτισσας Αλεξάνδρας Μανουσάκη που βίωσε την εμπειρία που έζησε η αδελφή της Taty όταν βρέθηκε στα Χανιά. Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη μετακόμισε στην Κρήτη από τη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αναλάβει το οινοποιείο των γονιών της και όταν στα Χανιά βρέθηκε και η αδελφή της που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα ήθελε να της δείξει την πόλη, χωρίς να τα καταφέρει.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μανουσάκη, “έχοντας μεγαλώσει στις ΗΠΑ, ήξερα ότι εκεί υπάρχουν νόμοι, κανόνες και σεβασμός στα άτομα με αναπηρία.

Φθάνοντας στα Χανιά κατάλαβα πόσο διαφορετικά και δύσκολα είναι τα πράγματα για τα ΑμΕΑ έχοντας και την εμπειρία με την αδελφή μου. Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να κάνω κάτι”.

Η Αλεξάνδρα Μανουσάκη ξεκίνησε τη διαδικτυακή καμπάνια respectlife.gr, έχοντας ως στόχο να διαδώσει τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην προσπάθειά τους να κινηθούν στην πόλη.

Αυτοκίνητα καταλαμβάνουν ράμπες και θέσεις στάθμευσης αναπήρων, επιχειρήσεις εστίασης απλώνουν παντού τραπεζοκαθίσματα, εμπορικές επιχειρήσεις την πραμάτεια τους.

Έτσι η Αλεξάνδρα, το Οινοποιείο Μανουσάκη, η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής (Pancretan Association of America (PAA)) και η Indigo View Productions ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους με σκοπό την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και την ανάδειξη αυτού του προβλήματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

“Το μήνυμα που στέλνω προσωπικά είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι για να μην υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Να τσεκάρουμε τον εαυτό μας.

Να κάνουμε τα απλά, να τηρούμε τους νόμους. Να μην παρκάρουμε όπου βρούμε, να μην καταλαμβάνομε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους κάνοντας δυσκολότερη την ζωή των ΑμΕΑ”, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μανουσάκη επισημαίνοντας την ανάγκη να καταλάβουμε ότι ανθρώπινη αξιοπρέπειά μάς αφορά όλους.

Η μικρή μήκους ταινία γυρίστηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 80 εθελοντών και τη στήριξη τοπικών καταστημάτων των Χανίων. Προβλήθηκε σε φεστιβάλ όπως στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καθώς και από την Cosmote που είναι επίσης υποστηρικτής της όλης παραγωγής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει