Ο καλοκάντζαρος σώζει το καλικαντζαροχωριό

Κάθε μέρα ...και μια ιστορια

316

Μέρες Χριστουγέννων, ώρες παραμυθιών και φυσικά μέρες καλικαντζάρων…

Τι γίνεται λοιπόν όταν τα ίδια τα παιδιά συνειδητοποιούν πως κάτι έχει αλλάξει στις αξίες της ζωής και το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύουν τα ήθη και τα έθιμα των παραδοσιακών Χριστουγέννων στις μέρες μας;

Ο Μανόλης που έχει για φίλο έναν καλικάντζαρο  νοιώθει πως πρέπει να ειδοποιήσει όλους τους μικρούς σκανταλιάρηδες για την μεγάλη αλλαγή που νοιώθει πως έρχεται.

Οι άνθρωποι ξέχασαν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα τους  και αν αυτό συμβαίνει στ’ αλήθεια και παντού, τότε πολύ γρήγορα δεν θα υπάρχουν ούτε καλικάντζαροι. Αν σταματήσουν να πιστεύουν και να νοιώθουν όλα τούτα τα παγανά, τις παραδόσεις τότε  μάλλον τα ίδια τα  Χριστούγεννα κινδυνεύουν.

Οι δυο μικροί Σφίλοι καταστρώνουν ένα πανούργο σχέδιο για να πείσουν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Και αφού όλοι πείθονται και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων γεμίζουν με τις σκανταλιές των μικρών καλικαντζάρων, η τάξη, η παράδοση και η ομορφιά των χριστουγεννιάτικων προετοιμασιών επιστρέφει…

Κι ο μοναδικός Βαγγέλης Ηλιόπουλος για μια ακόμα φορά, μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί κάτι αν δεν το πιστεύεις με όλη σου την ψυχή.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Κάρλας Μανέα και είναι καταπληκτική. Μας μεταφέρει πραγματικά σε έναν παραμυθένιο και καλικαντζαρένιο τόπο, με χρώματα και σκίτσα που δεν ξεχνιούνται ποτέ!

Όπου υπάρχουν παιδιά, κουραμπιέδες,  στολίδια και σκανταλιές θα υπάρχουν και Χριστούγεννα με καλικάντζαρους και παραμύθια αλλιώς τα Χριστούγεννα θα είναι… μισά.

Για παιδιά από 4 χρόνων μα και μεγάλα που αγαπούν τις παραδόσεις και τα καλά παραμύθια!

 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, (εικ. Κάρλα Μανέα), εκδ. Πατάκη

https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει