Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Διορθωτική συνεδρίαση η χθεσινή…

145

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει σημαντικές ζημιές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 656,96 μονάδες, με το τζίρο να φτάνει τα 56,5 εκατ. ευρώ.

Υπέρ της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ώστε αφενός οι τράπεζες να επανέλθουν σύντομα στον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας, αφετέρου να δημιουργηθούν οι συνθήκες προσέλκυσης επενδυτών μακροπρόθεσμου ορίζοντα αλλά και στρατηγικών αγοραστών, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, M. Czurda.

Η ως τώρα προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου.

«Αν συνεχιστούν οι τωρινοί ρυθμοί, θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της προσπάθειας 10 με 15 χρόνια» ανέφερε, τονίζοντας ότι υπό τις νέες συνθήκες, τέτοια χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Ως εκ τούτου, απαιτούνται επιθετικότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις μείωσης.

Με θετικά λόγια αλλά και ξεκάθαρα μηνύματα για τη συνέχεια, o Μάριο Σεντένο, παρουσίασε τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα. Η ελληνική περίπτωση απασχόλησε για συγκριτικά περιορισμένο χρονικό διάστημα την ολονύχτια συνεδρίαση ενός συμβουλίου όπου κυρίαρχα θέματα ήταν η εμβάθυνση της ευρωζώνης και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αφού υπογράμμισε την εκτίμηση του συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα ικανοποιηθεί το 2019, ανέφερε πως αυτό το οποίο ξεκάθαρα χρειάζεται τώρα η Ελλάδα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων, της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και των αλλαγών στις αγορές προϊόντων.

Σε αρνητικό έδαφος και οι αγορές της Ευρώπης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Eurogroup. Στο κόκκινο και η Αμερική. Άνοδο σημείωσαν χρυσός και πετρέλαιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει