Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Ανοδική συνέχεια για τη Σοφοκλέους…

309

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Τρίτης, με μικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο και μεγάλη χαμένη την Πειραιώς, που σημείωσε μεταβολή -7,9%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 604,26 μονάδες, με το τζίρο να φτάνει τα 76,32 εκατ. ευρώ και τον όγκο τα 54,12 εκατ. τεμάχια.

Θετική και ουσιαστική, χαρακτηρίζουν στελέχη της τραπεζικής αγοράς την κίνηση της Eurobank και επισημαίνουν ότι η στήριξη των μετόχων στην παρούσα φάση αποτελεί το «κλειδί» για τη θωράκιση των τραπεζών και τη σταθερότητα του κλάδου.

Το εγχείρημα της τράπεζας, ωστόσο, είναι δύσκολο να υιοθετηθεί και από τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς, όπως υποστηρίζουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη συστημικών τραπεζών, κανένα πιστωτικό ίδρυμα δεν αντέχει να απορροφήσει ισχυρό πλήγμα στα κεφάλαιά του, εξού και δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους συναλλαγή.

Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή δραστικών λύσεων, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογραμμίζουν ότι μετά από τόσα χρόνια αύξησης των NPEs, είναι η πρώτη φορά που οι πάντες (σ.σ. επόπτης, κυβέρνηση και τράπεζες) παράγουν έργο με στόχο τη σωτηρία του κλάδου.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων και η Hellenic Steel, είναι τα βασικά μέτωπα που προσπαθεί να κλείσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, με κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις να προσελκύει υποψήφιους επενδυτές αλλά να εμφανίζει και δεκάδες προβλήματα που καθυστερούν τις όποιες αποφάσεις.

Νευρικότητα επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης, εν αναμονή των εξελίξεων στο ιταλικό ζήτημα. Σε αρνητικό έδαφος και οι δείκτες της Αμερικής. Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός, με άνοδο συνέχισε το πετρέλαιο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει