Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Άντεξε τις πιέσεις η Σοφοκλέους…

322

Θετικό ήταν το πρόσημο της τελευταίας συνεδρίασης για αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το τζίρο σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λόγω της μεταβίβασης του 70% του Ομίλου ΥΓΕΙΑ από την MIG στην Hellenic Helthcare, εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 643,42 μονάδες, με τον όγκο των συναλλαγών να φτάνει τα 228,27 εκατ. τεμάχια.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, η συρρίκνωση της εγχώριας ζητήσεως προσανατόλισε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, σχολιάζει η Alpha Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την οικονομία.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν, οδήγησε στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητος της χώρας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει ξανά, είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, μέσω της περαιτέρω βελτιώσεως της ανταγωνιστικότητος.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας που έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω της μειώσεως του κόστους εργασίας παρατηρείται τάση υποχωρήσεως με βάση τον δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα, με βάση τον γενικό δείκτη «ευκολία ασκήσεως επιχειρηματικής δραστηριότητος», κατετάγη στην 72η θέση το 2018, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με το 2017.

Στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του σε Βερολίνο και Παρίσι, το σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών,  Όλαφ Σολτς, μια συνάντηση που κρίνεται μεγάλης σημασίας, την ώρα που συνεχίζεται η «μάχη» για τις συντάξεις.

Με απώλειες συνέχισαν οι αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής την Παρασκευή, με τα βλέμματα όλων στραμμένα στη συνάντηση του υπουργού οικονομικών της Ιταλίας με τον πρόεδρο του Eurogroup. Ισχυρές ζημιές για το πετρέλαιο, στα χαμηλά και ο χρυσός.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει