Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

405

Η δεύτερη αυτοδιοικητική περίοδος με τον “Καλλικράτη” επιβεβαίωσε ξανά την αποτυχία του. Οι ΟΤΑ α” και β” βαθμού σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας μας έμειναν μακριά από κάθε ουσιαστική συμβολή στην ανάταξη της χώρας, προσκολλημένοι σε δεσμούς διαπλοκής και στο γραφειοκρατικό ρόλο διαιώνισης κατεστημένων συμφερόντων και αντιλήψεων.

Παρά τις βελτιώσεις που έχει επιφέρει ο “Κλεισθένης 1”, ιδιαίτερα στην προοπτική συμμετοχής των πολιτών οι βασικές δυσλειτουργίες του “Καλλικράτη” διατηρήθηκαν μεταξύ άλλων στο χωροταξικό συνοθύλευμα. Αλλά οι ενεργές κοινωνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι νέοι, οι άνεργοι και οι σκληρά εργαζόμενοι πολίτες μπορούν με την καθιέρωση της απλής αναλογικής να αμφισβητήσουν στις προσεχείς εκλογές και να διαρρήξουν το υπάρχον αυτοδιοικητικό πλέγμα συμφερόντων και διαπλοκών.

Οι προσεχείς εκλογές στους ΟΤΑ  συμπίπτουν με το τέλος μιας δεκαετίας ουσιαστικής πτώχευσης της χώρας και διάρρηξης των κοινωνικών της δομών. Με τεράστιες θυσίες στο διάστημα αυτό αποτράπηκε η κατάρρευση του κράτους και επιβεβαιώθηκε η σύμπλευση του με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.

Η εξομάλυνση αυτή των δεδομένων μπορεί να ανοίξει νέες καλύτερες προοπτικές μόνο αν αποτελέσει αφετηρία προς ένα αναθεωρημένο δρόμο δημόσιας διαχείρισης σε ρήξη με τις πρακτικές και με τους παράγοντες που πλήγωσαν το κράτος και δυσφήμισαν το λαό.

Οι πολίτες πρέπει να ανακτήσουν την πατρότητα των πολιτικών αντιμετώπισης του χρέους και ανασυγκρότησης οικονομίας και κράτους. Αυτό ισχύει για όλα τα επίπεδα διοίκησης, ασφαλώς και  για το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η δημοσιονομική αφετηρία κανονικότητας  στην ο-ποία μπήκαμε πρόσφατα δεν αίρει τη βαθιά κρίση της οικονομίας και του κράτους. Μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας βρίσκεται τώρα σε ξένα χέρια ή έχει υποθηκευθεί, ενώ το χρέος παραμένει δυσβάστακτο.

Η Ελλάδα έχει στερηθεί τις νεότερες  δημιουργικές γενιές της και κινδυνεύει να μετατραπεί σε ξενοδοχείο για τους πολίτες της.

Στις συνθήκες αυτές πρέπει να αρνηθούμε οι ΟΤΑ να παραμείνουν απλοί γραφειοκρατικοί μηχανισμοί διεκπεραίωσης θεμάτων ρουτίνας. Οφείλουν να α-ναλάβουν νέους σημαντικούς ρόλους αντίστοιχους με τις απαιτήσεις του καιρού. Είναι αδιανόητο να εκμεταλλεύεται το Ηράκλειο τους περισσότερους υδάτινους πόρους της βόρειας Κρήτης και να πίνει εμφιαλωμένο νερό. Ούτε νοείται να παρεμβαίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα κρατικής αρμοδιότητας τη στιγμή που έμπρακτα αδιαφορεί για τις εκατόμβες τροχαίων δυστυχημάτων.

Απορεί κανείς πώς είναι δυνατό η προοπτική μεταφοράς του ΚΑΕΚ αν. Κρήτης να αφήνει αδιάφορο το Ηράκλειο που θα χάσει 4.500 σταθερές θέσεις εργασίας και να μην απασχολεί την Περιφέρεια Κρήτης που θα αλλάξει ριζικά το οικιστικό της πλέγμα και την παραγωγική της δομή. Η Αυτοδιοίκηση θα γίνει άξια του τίτλου της αν σκύψει στα μεγάλα πραγματικά της θέματα. Κι αυτό θα γίνει μόνο με ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης.

Με αλλαγή πορείας και την κινητοποίηση των υγιών  δυνάμεων κάθε τόπου θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή  λαϊκή συμμετοχή και η συμβολή στους κρίσιμους τομείς ανασυγκρότησης της χώρας. Θα ανακτηθεί ο ενεργός ρόλος του λαού στην Αυτοδιοίκηση, όσο πιο κοντά στην εμβέλεια επιρροής του, τόσο αποτελεσματικότερα. Έτσι θα ανακτήσει ρόλο στην ανασυγκρότηση του κράτους και την κυριαρχία στους θεσμούς του. Έτσι θα συνεισφέρουμε στην ανάκτηση της κοινωνικής μας συνοχής μετατρέπο-ντας την προνοιακή αλληλεγγύη σε ενεργή οικονομική συμμετοχή για εξάλειψη της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.

Διεκδικούμε και πρέπει να επιδιώξουμε:

*Διεύρυνση του δημόσιου χώρου με εμπλοκή των υγειών παραγωγικών δυνάμεων, των νέων και των άνεργων πολιτών

*Τη διεύρυνση των προοδευτικών κοινωνικών συμμαχιών στη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων και σχεδίων ανάκτησης του λαϊκού ρόλου. Αλλά και  με την προοπτική της ελληνικότητας του μέλλοντός μας απέναντι στα σχέδια για τον αποικιακό του μετασχηματισμό.

Πρότασή μας είναι:

*Να αντιτάξουμε στις απολίτικες καιροσκοπικές συμπορεύσεις κορυφής τις στρατηγικές συμμαχίες λαϊκών συμφερόντων και αλληλέγγυων ομάδων εργαζομένων.

*Να πετύχουμε τη στροφή στις τάξεις των ευρύτερων, μαζικών κοινωνικών δυνάμεων, στις ομάδες των ενεργών πολιτών.

* Ο  Νίκος Λεβεντάκης είναι μηχανικός

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει