Πλήθος πανεπιστημιακών και φοιτητών σε εκδήλωση για τον Καζαντζάκη στο Μεξικό

Πλήθος πανεπιστημιακών δασκάλων και φοιτητών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα: «Η άβυσσος του Νίκου Καζαντζάκη, 30 χρόνια της ΔΕΦΝΚ» που έλαβε χώρα στις 15 Οκτωβρίου στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM). Απηύθυναν χαιρετισμούς:

– Ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Αναστάσιος Πέτροβας.

– Ο πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομμάτης.

-H διευθύντρια της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Γλωσσολογίας και Μετάφρασης (ENALLT) του Πανεπιστημίου UNAM, Maria del Carmen Contijoch Escontria

– Ο  προϊστάμενος του τμήματος Ρωσσικών, Ασιατικών Γλωσσών και Νέων Ελληνικών της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Γλωσσολογίας και Μετάφρασης (ENALLT) του Πανεπιστημίου UNAM,  Ricardo Cornejo Avila.

– Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μεξικού, Γεωργία Μπουτσιάνη.

– Η γλύπτρια Gogy Farias, που φιλοτέχνησε προτομή του Νίκου Καζαντζάκη.

– Ο Γιώργος Στασινάκης.

Νέοι διανοούμενοι παρουσίασαν με μεγάλη γνώση και αγάπη του έργου του Καζαντζάκη, τις ακόλουθες εισηγήσεις:

– Mauro Rivera, πρόεδρος του μεξικάνικου τμήματος της ΔΕΦΝΚ: «Εισαγωγή στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τη φιλοσοφία του Νίτσε».

– Άννυ Χρυσομαλλάκου, καθηγήτρια Νεων Ελληνικών της Σχολής ENALLT του Πανεπιστημίου UNAM: «Νίκος Καζαντζάκης: Η ψυχή ενός μεγάλου άνδρα, μέσα από το έργο του»

– Sara Garcia Pelàez Cruz, επιμελήτρια εκδόσεων του Κέντρου CEEY του Μεξικού: «Μέγας Καζαντζάκης: Σχετικά με το έργο του για τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας»

– David Noria Miguel, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου UNAM: «Διαβάζοντας το έργο του Ν. Καζαντζάκη: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

-Rodrigo Blum, απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου UNAM: «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και το βιβλίο VII της Πολιτείας του Πλάτωνα». Στο τέλος του συνεδρίου ο Γιώργος Στασινάκης απένειμε «Τιμητική Διάκριση» στο Mauro Rivera για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ.

Στη Στοκχόλμη

Εκδήλωση για τα τραντάχρονα της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Ν.Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Στοκχόλμη,σε  συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία Σουηδίας και την Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης. Ο πρέσβης της Ελλάδας Δ. Τουλούπας, η μορφωτική ακόλουθος της πρεσβείας A M Mellberg  και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Θ. Χουλιάρας, καλωσόρισαν τους πολυπληθείς καλεσμένους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του σουηδικού τμήματος Ξ. Παγκαλιάς αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Εταιρείας από την ίδρυσή της ώς σήμερα.

Κατόπιν έκανε μια εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Πάνω απ’ όλα το έργο”, παραγωγής της ΕΤ3. Η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Σουηδία Νίκη Ψυχάρη φρόντισε για την αποστολή της ταινίας στη Σουηδία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει