ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. ΠΛΕΥΡΗ – “Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του”

463

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση με τον τίτλο “Ο παράδεισος Κρήτη και οι άνθρωποί του”  με συγγραφέα τον κ. Βασίλειο Πλεύρη, γνωστό τουριστικό επιχειρηματία κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ένα βιβλίο με πολύπλευρο ενδιαφέρον, προϊόν γνώσης και πείρας του ίδιου γύρω από την Κρήτη.  Ο συγγραφέας σε τρεις ενότητες καταφέρνει να κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Στην πρώτη ενότητα κατορθώνει και προσεγγίζει τον αναγνώστη στις σχέσεις των προπατόρων μας Μινωιτών με τη νότια Αμερική, αφού είναι οι πρώτοι εξερευνητές του απόμακρου αυτού γεωγραφικού χώρου. Ο διπλούς πέλεκυς, ο μαίανδρος, ο δίσκος της Φαιστού, αγγεία και αμφορείς που συναντούνται μόνο στη μινωική Κρήτη καθώς και άλλα  μινωικής προέλευσης είδη, προϊόντα αρχαιολογικών ανασκαφών, τεκμηριώνουν ως αψευδείς μάρτυρες την άποψη αυτή.

Η δεύτερη ενότητα καλύπτει τις απόψεις και θέσεις των πολλαπλών ξένων περιηγητών οι οποίοι περνούσαν κυρίως από τον Χάνδακα κάνοντας θρησκευτικό τουρισμό κατά τη μετάβασή τους στους Αγίους Τόπους.

Οι μαρτυρίες που άφησαν αποτελούν ένα πολύτιμο υλικό που φωτίζει τη στυγνή κυρίως περίοδο της Βενετοκρατίας. Έχουμε έτσι μια σαφή εικόνα του Χάνδακα, της Κρήτης και των ανθρώπων της, στοιχεία που για πρώτη τουλάχιστον φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Έτσι ο θρησκευτικός τουρισμός της εποχής ενδυναμώνει και εμπλουτίζει την ιστορία της Κρήτης.

Η τρίτη ενότητα  αφιερώνεται στους Κρήτες δημιουργούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας από τα βάθη της προϊστορίας και ιστορίας μέχρι σήμερα. Είναι ένα είδος αναγνώρισης της προσφοράς και του έργου τους, μια επιμνημόσυνη μαρτυρία και ένα  οδηγητικό παράδειγμα για τους νέους μας. Πέρα από το περιεχόμενο του βιβλίου, θα πρέπει να τονιστεί και η ανεβασμένη αισθητική του, όπως δείχνει και το εξώφυλλό του.

Θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί και ο κοινωνικός ρόλος του βιβλίου, αφού το προϊόν της χαμηλής του διάθεσης προορίζεται για την ενίσχυση του Ιδρύματος της Παναγίας της Καλυβιανής.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιείται απόψε Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου μας.

* Ο Γ. Παναγιωτάκης είναι συγγραφέας,  ιστορικός ερευνητής

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει