Η κίνηση στο ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έμεινε από καύσιμα η αντίδραση

182

Την χειρότερη δυνατή εξέλιξη είχε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η τεχνική αντίδραση δεν βγήκε και εγκλωβίστηκαν όσοι επενδυτές στοιχημάτισαν σε αυτή και ειδικά στην ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων.

Ο καθησυχαστικές δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την κατάσταση των τραπεζών και η απόφαση για μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), έδωσαν πρόσκαιρα δυναμική στις τραπεζικές μετοχές, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 625,83 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 643,15. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και ο τζίρος, με τον κλείσιμο να τον βρίσκει στα 51,3 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 26,75 εκατ. τεμάχια.

Η επόμενη παγκόσμια κρίση, η οποία είναι κοντά όσο ο επιχειρηματικός κύκλος ωριμάζει, θα προκαλέσει σοβαρούς εκτροχιασμούς σε χώρες που στη δεκαετία της ανάπτυξης που προηγήθηκε, απέτυχαν να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα, αναφέρει στην ειδική ανάλυσή της η Fitch, υπό τον τίτλο “Public Finances at Risk When Next Recession Strikes” (Τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, μόλις έρθει η επόμενη ύφεση). Η κόπωση της λιτότητας, οι δημογραφικές τάσεις και η αυξανόμενη υποστήριξη των λαϊκιστικών πολιτικών κομμάτων θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του χρέους, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με σχετική ανάρτησή του.

Πτωτικές τάσεις και στα περισσότερα χρηματιστήρια των ξένων αγορών, με τους δείκτες του χρηματιστηρίου της Αμερικής να σημειώνουν πιο σοβαρές απώλειες.  Θετικά κινήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ πτώση στις τιμές τους σημείωσαν χρυσός και πετρέλαιο.

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει