ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: Δεν ξεφεύγει κανείς από τους αισθητήρες

ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ: Οι πρώτες κλήσεις ελέω... αισθητήρων

2.086

Δεκαεπτά μαύρα κουτιά που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, διαβάσεις πεζών και ράμπες ΑμΕΑ, έχουν αρχίσει να καταγράφουν όλους όσοι σταθμεύουν παράνομα, οι οποίου απειλούνται με πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας για ένα δίμηνο!

Πρόκειται για σύγχρονους ηλεκτρονικούς αισθητήρες που τέθηκαν σε λειτουργία από την Παρασκευή, οι οποίοι εντοπίζουν τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα, και ειδοποιούν αυτόματα τη Δημοτική Αστυνομία.

Το όλο εγχείρημα δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το ΙΤΕ, μέσα από την οποίας ενεργοποιείται μια νέα καινοτομία που αφορά στον ηλεκτρονικό έλεγχο της παράνομης στάθμευσης.

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ:  αισθητήρες

Σε αυτή τη φάση υλοποιείται η πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος, αλλά η προοπτική που έχει τεθεί είναι να επεκταθεί και στις θέσεις   ελεγχόμενης στάθμευσης όπου εκεί  ο πολίτης μέσα από μια ηλεκτρονική εφαρμογή θα μπορεί να ενημερώνεται για το αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για να μπορέσει να παρκάρει.

Αυτό το οποίο θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι όσοι σταθμεύσουν σε πεζόδρομους θα χρεωθούν με πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ όσοι παρκάρουν επάνω σε ράμπες ΑμΕΑ θα τους αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για ένα δίμηνο.

Πέτρος Ινιωτάκης
Ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικού Προγραμματισμού, Πέτρος Ινιωτάκης

Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα απότοκο της προσπάθειας που καταβάλλει από την αρχή της θητείας της η δημοτική Αρχή να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους φορείς τα επιστημονικά ιδρύματα τονίζει ο  αντιδήμαρχος προγραμματισμού και περιβάλλοντος Πέτρος Ινιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή έρχεται να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη και αφορά στην παράνομη στάθμευση.

Ο ίδιος εξηγεί ότι η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών αισθητήρων θα επεκταθεί στην πόλη αφού ολοκληρωθούν μια σειρά από έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο το πρώτο βήμα γίνεται με την πιλοτική εφαρμογή του εγχειρήματος, το οποίο κυριολεκτικά αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της παράνομης στάθμευσης.

Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες  τοποθετούνται σε σημεία στα οποία απαγορεύεται η παράνομη στάθμευση και μετά την ενεργοποίηση ή τους έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν το όχημα που σταθμεύει στο συγκεκριμένο σημείο. Αμέσως θα μεταφέρουν το σχετικό σήμα στη Δημοτική Αστυνομία και από εκεί η πληροφορία διαχέεται στους δημοτικούς αστυνομικούς οι οποίοι περιπολούν την πόλη.

Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα εγκαίρως να παρεμβαίνουν και να απομακρύνουν τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση των ΑΜΕΑ και όλων των συμπολιτών μας.   Πρόκειται για μία ακόμα εφαρμογή στο πλαίσιο του προγραμματικού σχεδιασμού της «έξυπνης πόλης», που δρα πολυεπίπεδα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.

Ο κ. Ινιωτάκης τονίζει ότι η φόρμουλα της τοποθέτησης αισθητήρων θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία στην πόλη, ώστε να επιτευχθεί και ο ηλεκτρονικός έλεγχος των θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης. Συγκεκριμένα με τη χρήση μιας εφαρμογής που θα κατεβάζει από το κινητό του ο πολίτης θα μπορεί να δει σε ποια σημεία υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για να μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητό του.

Μαρίνος Παττακός
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός

Από την πλευρά του ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας  κ. Μαρίνος Παττακός τονίζει ότι η συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή έχει πολύ σοβαρά οφέλη στη φανερά αποδυναμωμένη σε προσωπικό υπηρεσία, την ώρα που καλείται να καλύψει τις γιγαντωμένες ανάγκες της πόλης.

Υποδεχόμαστε με μεγάλη ικανοποίηση τη  νέα εφαρμογή αυτή με τη χρήση της οποίας οι υπάλληλοι της υπηρεσίας  κερδίζουν κόπο και χρόνο.

Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοματοποιεί τις διαδικασίες ελέγχου της παράνομης στάθμευσης στις διαβάσεις πεζών που πρέπει να περιφρουρούνται λόγω της επισκεψιμότητας στο κέντρο της πόλης.

Είναι βέβαιο ότι  το μέτρο έστω και πιλοτικά θα ανακουφίσει τη Δημοτική Αστυνομία στην περιφρούρηση  και των ραμπών μέσω των οποίων διέρχονται και τα ΑΜΕΑ που συχνά καταλαμβάνονται από την παράνομη στάθμευση..

Όπως τονίζει ο κ. Παττακός ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με επιτυχία η χρήση των αισθητήρων, οι οποίοι δίνουν σήμα σε έναν ειδικό πίνακα στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε η κεντρική υπηρεσία να έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της παράνομης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα όμως οι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι περιπολούν στο κέντρο της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα με τη χρήση μιας εφαρμογής που θα κατεβάζουν στο κινητό τους να ενημερώνονται για την παράνομη κατάληψη πεζόδρομων και ραμπών ΑμΕΑ ώστε να εφαρμόζουν τον νόμο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει